Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

PROTEST. Holdningerne til Bahrains Formel 1-grandprix er delte.
Foto: HASAN JAMALI/AP

PROTEST. Holdningerne til Bahrains Formel 1-grandprix er delte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amnesty: Brug Formel 1-løb til at udstille Bahrain

Menneskerettighederne har det skidt i Bahrain, mener NGO'er.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bahrain har kæmpe problemer med overholde de internationale menneskerettighedskonventioner.

Det udstiller landets behandlingen af den danske statsborger Mohamed al-Khawaja, der på 58. døgn sultestrejker i protest mod den livstidsdom, han blev idømt sidste år, mener flere menneskerettighedsorganisationer.

Blandt andre Bahrains Center for Menneskerettigheder (BCHR) har derfor opfordret omverdenen til at ramme bahrainerne der, hvor det gør allermest ondt - på stoltheden.

LÆS OGSÅ

Efter planen skal landet 22. april afholde Formel 1-grandprix, og ifølge både eksperter og græsrødder vil styret i Bahrain med kronprins Sheik Salman bin Isa al-Khalifa i spidsen benytte begivenheden til at bilde det internationale samfund ind, at alt er, som det skal være i den lille østat. Derfor skal det boykottes, mener præsidenten for BCHR, Nabeel Rajab.

»Formel 1 vil blive regeringens instrument, så vi vil foretrække, at de bliver væk. Jeg er sikker på, at kørere og hold respekterer menneskerettigheder«, siger han.

Kan kaste lys over virkeligheden
Hos Amnesty International mener man imidlertid, at det er en forkert måde at gribe tingene an på.

Ifølge generalsekretær Lars Normann Jørgensen bør man i stedet benytte den megen opmærksomhed, Formel 1-showet trækker med sig, til at sætte fokus på Bahrains problemer:

»Formel 1 løbet er netop en af den slags begivenheder, man kan bruge til at lægge større internationalt pres på myndighederne i Bahrain. Man skal ikke drages med ind i regeringens propaganda, men bruge situationen til at skabe en platform, der kaster lys over, hvad der i virkeligheden foregår af menneskerettighedskrænkelser i landet«, siger han.

Verdensmester opfordre til omtanke
Løbet i Bahrain blev sidste år aflyst, da folkelige protester mod landets styre førte til blodige sammenstød mellem demonstranter og regeringsstøtter.

Dengang spillede den tidligere verdensmester og nuværende ekspertkommentator Damon Hill en væsentlig rolle i bestræbelserne på at få løbet stoppet. Nu er han på banen igen:

»Vi må overveje, hvilke menneskelige omkostninger det vil få, hvis løbet bliver kørt. Vi må se i øjnene, at afviklingen af løbet kan skabe flere problemer, end det kan løse«, siger han til avisen The Guardian.

Formel 1 afviser aflysning

Formel 1-sportens magtfulde promotor, Bernie Ecclestone, har indtil nu afvist alle ideer om en eventuel ny aflysning af løbet i Bahrain, og Den Internationale Automobil Union (FIA) oplyser at forberedelserne forløber som planlagt.

Kilder siger dog til Politiken, at FIA løbende holder møder med centrale personer for at orientere sig om situationen i Bahrain.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden