Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Ekspert. Anders Jerichow er seniorkorrespondent og Mellemøstenekspert på Politiken.
Foto: JACOB EHRBAHN

Ekspert. Anders Jerichow er seniorkorrespondent og Mellemøstenekspert på Politiken.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyhedsanalyse: Sultestrejkende aktivist er et følsomt problem for Danmark

Søvndal tilbyder at tage imod den bahrain-danske aktivist og hele hans familie

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den bahrainske demokratiforkæmper Abdulhadi Khawaja ligger på dødens rand i et fængselshospital i Manama.

Han har sendt sin familie et brev, der mest af alt ligner et afskedsbrev – 'fra en fri mand til en fri familie'.

Ingen af dem er fri. Han blev kastet i fængsel for at kræve demokrati. Familien er under kraftig overvågning – og en af hans unge døtre, Zeinab – student fra Birkerød – blev natten mellem torsdag og fredag også arresteret, da hun stillede sig op ved fængslets mure og råbte på sin far.

SE VIDEO Her råber Zainab al-Khawaja på sin far ( eksternt link)

Han er en af Mellemøstens mest fremtrædende og mest risikovillige forkæmpere for frihed og demokrati.

Han har altid bekendt sig til ikke-vold. Men det bahrainske regime under Kong Ahmad al-Khalifa har fængslet og torteret ham, så han i februar følte, at han kun havde sit liv tilbage som redskab. Det satte han ind. Og i dag er han så afkræftet, at han risikerer døden.

LÆS ARTIKEL

Sidste år hørte han til lederne af en folkelige opstand for demokrati i den lille oliestat. Den blev brutalt nedkæmpet med militære styrker, støttet af 1.000 soldater fra Saudi-Arabien. Selv blev han idømt livsvarigt fængsel. Men hans slægtninge har fortsat hans indsats for demokrati.

Deres opstand forsætter, selvom kongefamilien siger, at der nu er ro og orden i Mnama. Hver aften demonstrerer bahrainere ved at blæse små horn fra anonyme hustage. Og aktivister forsøger med små dynamiske demonstrationer at fastholde livskraften i opstanden, mens Khawaja risikerer sit liv. De seneste uger er flere demonstranter dræbt ved politiets heftige brug af tåregas.

'Bahrain er et ømtåleligt problem'

Den viljestærke Khawaja er blevet et diplomatisk problem for Danmark, hvor udenrigsminister Villy Søvndal med et stille, men indædt diplomati har forsøgt at få kongefamilien til at løslade aktivisten.

LÆS ARTIKEL

Danmark har ifølge Politikens oplysninger bekræftet, at både Khawaja og hele hans familie, kan komme hertil, hvis kongefamilien vil sætte demokratiforkæmperen fri.

Hidtil har indsatsen været ført som en humanitær, konsulær sag. Det er både sket, fordi regeringen har anset det for mest sandsynligt, at den bahrainske konge ville løslade sin kritiker ’af humanitære grunde’ – og fordi regeringen helst ville undgå en større politisk konfrontation.

For både Danmark og det øvrige Vesten er Bahrain er ømtåleligt problem. Ikke fordi den danske Dronning Margrethe gav den bahrainske diktator, Kong Hamad al-Kahlifa, et storkors af Dannebrogsordenen lige før den bahrainske opstand sidste år. Men fordi den bahrainske krise knyttes tæt sammen med vestlig nervøsitet for stabiliteten ved den Persiske Golf.

De arabiske kongedømmer hævder, at opstanden i Bahrain skyldes iransk indblanding og støtte til det shia-muslimske befolkningsflertal i Bahrain, hvor den regerende kongefamilie er sunni-muslimsk.

Det har hele tiden været nægtet af Khawaja og hans bevægelse. De insisterer på, at deres kamp alene handler om at få ret til at stille magthaverne til ansvar – og om ret til at vælge regeringen demokratisk.

Vesten har i stor udstrækning støttet en tilsvarende demokratisering i Tunesien, Egypten, Libyen og i øjeblikket i Syrien – men er tøvende overfor kravet om demokrati i Bahrain.

International økonomi er afhængig af stabile olieforsyninger fra den Persiske Golf, og de arabiske golfstaters herskende kongefamilier afviser blankt vestlig støtte til demokratisering.

Albulhadi Khawaja er i mellemtiden blevet en varm historie i vestlig - især dansk - politik og i vestlige medier. I de statskontrollerede medier ved den arabiske golfkyst er han sjældent andet end en note.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden