Lektor: FN's Sikkerhedsråd tager lille skridt i den rigtige retning

Men Syrien kan sagtens leve med fordømmelse i FN, mener ekspert.

Internationalt

Det er et skridt i den rigtige retning - men et lille skridt, at FN's Sikkerhedsråd inklusive Rusland nu har fordømt Syriens brud på menneskerettighederne og besluttet at sende 30 internationale observatører til det uroplagede land.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Schmidt, lektor ved Institut for Kulturelle og Globale studier ved Aalborg Universitet.

»Det er en rigtig strategi, at et samlet internationalt samfund går ind i det her«.

»Sagen er jo nu flyttet fra Den Arabiske Liga, altså en forholdsvis ineffektiv regional organisation, til Sikkerhedsrådet, som kan træffe beslutninger, som hele verdenssamfundet skal følge«, siger Søren Schmidt.

LÆS ARTIKEL

Rusland er nær allieret med præsident Bashar al-Assad og har hidtil blokeret lignende skridt i FN. Men man skal ikke overdrive, hvor store aktier russerne har i at holde hånden over det syriske regime, mener Søren Schmidt.

»Jeg tror, at de er ret opportunistiske med at finde en løsning. Og skulle det føre til, at de klipper snoren til Assad, kan de sagtens leve med det«, pointerer lektoren.

Præsidenten har stadig sit militær

Man skal på den anden side heller ikke overvurdere betydningen af, at alle lande i Sikkerhedsrådet fordømmer Assad. Præsidenten har stadig sit militær, han kan finansiere det, og han har økonomiske netværk til Irak, Iran og Libanon, lyder det.

»Jeg tror, at det, der i sidste instans udløser en afgørelse, er, hvis situationen kommer så meget ud af kontrol med flygtninge, vold og drab, at Tyrkiet intervenerer på en eller anden måde«, siger Søren Schmidt.

LÆS ARTIKEL

Nabolandet Tyrkiet vil helst undgå at gribe ind militært og vil aldrig gøre det uden en forståelse med Iran, og uden at Sikkerhedsrådet bakker op. Men Tyrkiets omkostninger ved ikke at gøre noget kan blive for store, mener Søren Schmidt.

»Tyrkiet er den afgørende faktor i det her. Alle andre lande er jo skrækslagne ved at intervenere militært - og kan lade være med at gøre det, fordi Syrien ikke truer dem. Men det har en helt anden konsekvens for Tyrkiet, hvad der foregår«, tilføjer han.

Tyrkiet har Europas største hær og spiller i stigende grad en rolle i regionen, påpeger Søren Schmidt.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce