Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Informationer. Terrorsigtede Anders Behring Breiviks meningsfæller kæmper en ideologisk kamp for at fremme deres idéer på Wikipedia. Derfor slår lederen af Wikimedia Norge nu alarm.

Informationer. Terrorsigtede Anders Behring Breiviks meningsfæller kæmper en ideologisk kamp for at fremme deres idéer på Wikipedia. Derfor slår lederen af Wikimedia Norge nu alarm.

Internationalt

Breiviks tilhængere hærger Wikipedia

Breiviksympatisører udkæmper en ideologisk kamp på Wikipedia, der mangler flere mere objektive bidragydere.

Internationalt

Terrorsigtede Anders Behring Breiviks meningsfæller kæmper en ideologisk kamp for at fremme deres idéer på Wikipedia. Derfor slår lederen af Wikimedia Norge nu alarm.

Det brugerredigerede onlineleksikon er den sjette mest besøgte hjemmeside på nettet og redigeres af over 300.000 aktive brugere.

I Norge er Wikipedia den tredje mest besøgte side på nettet og organisationen Wikimedia Norge arbejder med udviklingen af den norske version i samarbejde med Wikipedia.

LÆS MERE

Lederen af Wikimedia Norge, Jarle Vines, mener, at netsiden hærges af Breiviks meningsfæller, skriver avisen Klassekampen.

»Det skorter ikke på folk, som deler Breiviks opfattelse blandt brugerne på Wikipedia«, siger Jarle Vines.

Han mener tværtimod, at der er mangel på folk, der ikke deler Breiviks verdensbillede, og efterlyser flere bidragydere, der kan redigere artiklerne på en objektiv måde .

Wikipedia var vigtigt for Breivik

Wikipedia var sammen med flere højreekstreme sider Breiviks vigtigste kilde til hans såkaldte manifest.

I kølvandet på Breivik oplysninger, om at han brugte netsiden aktivt har Wikimedia Norge skærpet kontrollen med artiklerne for at sikre, at de ikke påvirkes i en bestemt politisk retning.

Det er særligt artikler om kontroversielle emner som islamofobi og forskellige højreorienterede ekstremistiske grupper, der er omfattet af den virtuelle kamp, hvor information redigeres ind og ud af artiklerne næsten på ugentlig basis.

LÆS OGSÅ

Harald Haugland, der er medlem af Wikipedia s administratorgruppe, mener, at der er grund til at tro, at Breivik sympatisører i høj grad koncentrerer sig om den engelske version, som har mange flere læsere .

Han advarer mod at bruge leksikonet som en primær kilde til viden .

»Wikipedia er først og fremmest et værktøj, du kan bruge til at få et overblik og finde henvisninger til andre kilder«, siger Haugland.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce