Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Demokrati. Kongedømmet i Bahrain er under pres fra demonstranter, der kræver demokratiske reformer.
Foto: HASAN JAMALI/AP

Demokrati. Kongedømmet i Bahrain er under pres fra demonstranter, der kræver demokratiske reformer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demonstrant: Jeg stopper ikke, før kongen slipper magten

Unge i Bahrain planlægger oprør mod kongen på kaffebar.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stemning af revolution hænger tungt i luften. Der er stilhed før stormen i Bahrain.

Tåregaspatroner og gummikugler ligger spredt på gaderne og vidner om gårsdagens voldsomme kampe mellem protestbevægelsen og sikkerhedsstyrkerne.

»Jeg skal på gaden igen i aften for at demonstrere«, siger Kasim Ali.

Han er ingeniør og 28 år, og en af de mange unge, der er mødt op på kaffebaren i byen Bardaya, små fem kilometer fra Bahrains hovedstad Manama.

Kaffebaren er samlingspunktet for den ikke voldelige del af protestbevægelsen, der ønsker demokratiske reformer, her er de samlet for at organisere oprørets næste træk.

Dagen derpå De unge demonstranter på baren er rystede over weekendens sammenstød. Flere er blevet såret, andre ramt af tåregas og en del af deres venner er blevet arresteret.

Men intet tyder på, at de har tænkt sig at stoppe deres kamp for demokrati. Oprøret er henvendt mod det nuværende kongedømme, som styres af al-Khalifah-familien, og har stået på længe.

»Jeg stopper ikke, før kongen slipper magten«, siger Kasim Ali.

Det er ikke første gang, at protestbevægelsen mødes på kaffebaren for at gøre status over sammenstød med sikkerhedsstyrkerne. De seneste par uger har især weekenderne været voldsomme.

Sikkerhedstyrkerne skyder med tåregas og gummikugler
Det var ingen undtagelse, da over 3.000 mennesker i aftes gik på gaden i området Rani Jamra.

Det, der begyndte som en fredelig demonstration, udviklede sig til meget voldsomme sammenstød. Sikkerhedsstyrkerne skød med tåregas og gummikugler mod demonstranterne.

Selv om gummikuglerne ikke slår ihjel, kan mange af demonstranterne fortælle om enorme smerter, når de rammer.

På kaffebaren er de unge ved at sunde sig. De puster ud, men sørger for at holde sig varme til næste kamp. De laver bannere, plakater og lægger nye strategier.

Imens forsøger de at skabe sig et overblik over weekenden - hvem er såret, arresteret eller forsvundet?

Rasha Abdulla, en kvindelig 20-årig arkitektstuderende, er kommet til kaffebaren for at hjælpe med at lave nye plakater og bannere til kommende demonstrationer. En efterhånden daglig rutine får mange af de unge fra protestbevægelsen.

»Min bror blev arresteret til en demonstration fredag, og jeg har ikke hørt fra ham siden« siger hun og fortsætter,

»Vi mødes hver eftermiddag for at lave bannere og dele historier«.

Kaffebaren under opsyn

Kaffebaren er ikke et ukendt sted for det bahrainske regime. Hver aften tropper sikkerhedsstyrkerne op foran baren og holder øje med de fredelige demonstranters færden.

De går ikke ind på baren, men på den store terrasse udenfor har folk ofte været nødsaget til at løbe i skjul for tåregassen, når sikkerhedsstyrkerne op til flere gange har skudt direkte mod kaffebarens gæster.

Der findes også en mere militant del af oprørsbevægelsen. Dens opholdssted er i modsætning til kaffebaren ukendt af regimet og en stor del af de fredelige demonstranter.

I går var demonstranterne samlet for at kræve den dansk-bahrainske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi Al-Khawaja løsladt.

LÆS OGSÅ

Han blev anholdt sidste år i forbindelse med en demonstration imod det bahrainske styre og siden idømt livsvarigt fængsel. Han har sultestrejket i over to måneder, hans nuværende tilstand vides ikke.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden