Sejrsikker. Præsident Obama sagde i nat i en tale, at krigenes tid er ved at være forbi. USA's tilstedeværelse i Afghanistan fortsætter dog.
Foto: KEVIN LAMARQUE/AP

Sejrsikker. Præsident Obama sagde i nat i en tale, at krigenes tid er ved at være forbi. USA's tilstedeværelse i Afghanistan fortsætter dog.

Internationalt

Obama i Afghanistan: Den endelige sejr er nær

I en tv-transmitteret tale fra Afghanistan lovede præsidenten sine landsmænd at bringe dem ud af krigene.

Internationalt

USA kan snart se en ende på mere end 10 år med krig.

Præsident Barack Obama brugte i nat en tale i bedste amerikanske sendetid til at minde sine landsmænd om, at han har bragt to krige mod deres afslutning, siden sin indsættelse i 2009 - først krigen i Irak og snart den i Afghanistan.

Den endelig sejr over terrornetværket Al-Qaeda er »inden for rækkevidde«, sagde han på årsdagen for Al-Qaeda-lederen Osama bin Ladens død.

»Vi har gennem mere end et årti rejst under en mørk sky af krig. Men her i Afghanistans mørke før daggry kan vi se en ny dags lys i horisonten«, sagde Barack Obama i en tale fra Afghanistan, der blev transmitteret direkte på alle store amerikanske nyhedstv-stationer.

Talen foregik, efter at præsidenten underskrev en 10-årig aftale med Afghanistans præsident, Hamid Karzai, om USA’s rolle i landet efter den planlagte tilbagetrækning i 2014.

LÆS OGSÅ

»Irakkrigen er forbi. Antallet af vores tropper, som er i fare, er blevet halveret, og flere vil vende hjem snart. Vi har en tydelig kurs for at fuldføre vores mission i Afghanistan, mens vi lader retfærdigheden ske fyldest over for Al-Qaeda«, sagde Barack Obama i sin tale, som fandt sted på den store Bagram luftbase og foregik med militærkøretøjer i baggrunden.

Indholdet af aftalen, som de to præsidenter underskrev, er, at USA ser Afghanistan som en vigtig allieret og fortsat vil forsyne landet med rådgivere og støtte i en årrække efter, at NATO’s kampsoldater forlader Afghanistan i 2014.

Planen frem til 2014 er, at de omtrent 130.000 Nato-soldater i Afghanistan gradvist skal trækkes ud af landet i 2014. 90.000 af dem er amerikanske soldater. I løbet af sommeren vil 23.000 af sidstnævnte vende hjem til USA.

Mange amerikanere er trætte af krig
Tilbagetrækningen af soldaterne ses som en vigtig del af Barack Obamas kampagne for genvalg, som officielt skydes i gang i denne uge. Målinger har vist, at amerikanerne helst ser USA’s indsats i Afghanistan afsluttet snart. Krigen har foreløbig kostet cirka 3.000 NATO-soldater livet.

Obama sagde direkte i sin tale, at han er klar over, at mange amerikanere er »trætte af krig«, men understregede samtidig:

»Vi er nødt til at give Afghanistan muligheden for at stabilisere sig. Ellers kan det, vi har vundet, blive tabt, og Al Qaeda kan etablere sig endnu engang«, sagde Barack Obama:

»Som øverstkommanderende nægter jeg at lade dette ske«.

Den aktuelle tilbagetrækning skal dog også ses i lyset af, at Obama gennemførte en kraftig opjustering af antallet af amerikanske soldater i Afghanistan, da han begyndte sin embedsperiode i 2009. En opjustering så stor, at der efter alt at dømme fortsat vil være flere amerikanske soldater i Afghanistan, når den igangværende præsidentperiode udløber, end da den begyndte i 2009.

Præsidenten gjorde da også klart, at fremtiden ikke kun er lyset fra en solopgang:

»Målet, jeg satte om at besejre Al Qaeda og afholde det fra at genopbygges, er inden for rækkevidde«, sagde Barack Obama, men tilføjede:

»Der vil være vanskelige dage fremover. De enorme ofre, vores mænd og kvinder har bragt, er ikke ovre«.

Angreb stilner af, men vold stiger

Undersøgelser viser da også, at situationen i Afghanistan langt fra er hverken fredfyldt eller velfungerende knap 11 år efter, at NATO-angrebene begyndte.

En halvårlig rapport fra det amerikanske forsvarsministerium, som udkom i dag, viser godt nok, at antallet af angreb fra oprørere er faldet for første gang i fem år, blandt andet som følge af de afghanske styrkers fremgang. Men rapporten peger samtidig på, at korruption fortsat er udbredt i landet, og at volden ligefrem er steget i den sydlige Kandahar-region.

Inden sin tale til nationen holdt Obama en mere uformel tale til godt 3.000 soldaterne, hvor han roste dem for deres indsats og lovede, at USA ville huske dem, når de vendte hjem.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce