Bin Ladens opsigtsvækkende breve afslører intern splid

17 breve fundet på Osama bin Ladens skjulested er netop blevet offentliggjort.

Internationalt

Den nu afdøde leder af terrornetværket al-Qaeda, Osama bin Laden, havde tilsyneladende problemer med at styre sin organisation fra sit skjulested i Pakistan.

Det afslører breve, som netop er blevet frigivet af researchcenteret The Combating Terrorism Center, der hører under det amerikanske militærakademi West Point.

DOKUMENTATION Læs brevene her(eksternt link - engelsk)

Brevene er forfattet af en række al-Qaeda-topfolk herunder bin Laden selv og fylder, efter at de er blevet oversat til engelsk, 197 sider. De er skrevet i perioden fra september 2006 til april 2011.

Tynget af andres inkompetence
På de mange sider giver bin Laden blandt andet udtryk for, at han er utilfreds med, at forskellige afdelinger af al-Qaeda har udført angreb på andre muslimer. I stedet opfordrer han dem til at gå efter USA.

The Combating Terrorism Center ser bin Ladens ytringer som et udtryk for, at han ikke udgjorde den magtfaktor i al-Qaeda, som terrornetværket ellers forsøgte at give omverdenen opfattelsen af:

»Ud fra de afklassificerede dokumenter var bin Laden, i modsætning til hvad mange troede, ikke en dukkefører, der trak i trådene og satte gang i jihad-grupper verden over«, skriver researchcenteret.

Ud fra de afklassificerede dokumenter var bin Laden, i modsætning til hvad mange troede, ikke en dukkefører, der trak i trådene

»Bin Laden var tynget af det, han oplevede som inkompetence«.

Irriteret over Talebans »planløse vold«
Nogen af dem, der irriterede bin Laden, var lederne af Taleban i Pakistan, som han mente begik »modbydelige fejl«, brugte »planløs vold« og dræbte muslimske civile.

Han fik derfor nogen af sine næstkommanderende til at true dem ved at skrive, at de ville sørge, for at talebanerne blev retsforfulgt.

Bin Laden skrev også selv et brev til al-Qaeda på den arabiske halvø, hvori han i hårde vendinger beordrede dem til at fokusere på USA og ikke regeringen i Yemen eller sikkerhedsstyrker.

Uorganiserede somaliere
Blandt andet ønskede han, at de bevæbnede al-Qaeda-medlemmer skulle forsøge at udnytte enhver mulighed for at dræbe USA's præsident Barack Obama eller den tidligere chef for de amerikanske soldater i Afghanistan og nuværende chef for CIA David Patraeus.

Vicepræsident Joe Biden skulle de imidlertid ikke bekymre sig om. Ham så bin Laden som »totalt uforberedt til posten (som præsident, red.), hvilket ville føre USA ud i en krise«.

Foruden Taleban i Pakistan var Osama bin Laden også skeptisk overfor den somaliske gruppe al-Shabab, som efter hans død er blevet en del af al-Qaeda.

Han anså somalierne for at være dårligt organiserede og afviste derfor i et brev deres første anmodning om at blive en del af det vidtspredte terrornetværk.

På kant med Iran

Endelige var bin Laden og al-Qaeda også på kant med Iran.

Den måde fanger og medlemmer af bin Laden-familien blev behandlet på i landet, vakte angiveligt harme, og så irriterede det terrorlederne, at iranerne »ikke ønsker at vise, at de samarbejder med os eller bakker op om vores pres«.

LÆS OGSÅ

De i alt 17 opsigtsvækkende breve er ifølge britiske BBC en del af i alt 6.000 breve, som blev fundet i bin Ladens hjem umiddelbart efter, at specialstyrker var brudt ind hans hus og havde skudt ham.

Offentliggørelsen sker i ugen, der markerer år 1 efter bin Ladens død.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce