Tungt. Andelen af overvægtige i USA ventes at stige yderligere i de kommende årtier og belaste landets sundhedsvæsen.
Foto: DANNY JOHNSTON/AP

Tungt. Andelen af overvægtige i USA ventes at stige yderligere i de kommende årtier og belaste landets sundhedsvæsen.

Internationalt

USA om 18 år: Hver anden vil være svært overvægtig

Næsten halvdelen af amerikanere vil i 2030 have så mange overflødige kilo, at de belaster sundhedsvæsnet.

Internationalt

Man behøver ikke opholde sig mange timer blandt de mange store mennesker i kørestole i USA’s sydligste stater for at være forvisset om, at landet har et fedmeproblem. Det vil imidlertid blive værre endnu.

Om 18 år vil hele 42 procent af alle amerikanere have så meget fedt på kroppen, at de er ’svært overvægtige’. For at være i den kategori skal en person med en højde på 175 centimenter veje mindst 92 kilo.

Hele 11 procent ventes på det tidspunkt at være ekstremt overvægtige – over dobbelt så stor en andel som i dag. For at være i den kategori skal personen på 175 centimeter have en vægt på mindst 123 kilo.

Stigningen er mindre end ventet Tallene er fra et nyt studie fra Duke University og RTI International. Og selv om det er ganske voldsomme tal i danske ører, er det på sin vis en god nyhed i USA.

Hvis tallene kommer til at stemme, betyder det nemlig, at antallet af amerikanere med svær overvægt ikke stiger lige så hurtigt som i 80’erne og 90’erne, hvor fedmeepidemien eksploderede i USA.

Selv om stigningen ikke bliver så stor som frygtet, vil den alligevel betyde en voldsom belastning for det amerikanske samfunds sundhedsudgifter. Overvægt øger risikoen for en række sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og kræft.

Tredobbelt overvægt sammenlignet med Danmark

Det vil koste 550 milliarder dollar i ekstra udgifter i de kommende to årtier, viser rapporten.

»Hvis disse forudsigelser holder, vil de negative konsekvenser for sundheden og udgifterne fortsætte med at eskalere, hvis der ikke kommer et markant indgreb«, siger forsker Justin Trogdon fra RTI.

I dag er 36 procent af amerikanerne svært overvægtige. Til sammenligning er andelen i Danmark på noget mere beskedne 13 procent, men den danske andel er også stigende.

USA’s fedmeproblem er især koncentreret om landets sydligste stater, heriblandt Alabama og Mississippi, hvor syv ud af ti er overvægtige. I kystbyer som Washington D.C., Los Angeles og San Francisco er antallet af overvægtige i gadebilledet meget lig København.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden