0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Obamas udmelding om homovielser er sprængstof i USA’s valgkamp

Amerikanerne er dybt delt i deres syn på homovielser. Obama kan få mange afro-amerikanere imod sig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MATTHEW CRAIG/AP
Foto: MATTHEW CRAIG/AP

Modstandere? Meningsmålinger viser, at mange demokrater med afro-amerikansk baggrund er modstandere af homovielser. Spørgsmålet er nu, om det er nok til at stemme imod Barack Obama. Her fra en tidligere folkeafstemning i Memphis, Tennessee.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modigt, ærligt, historisk – og måske den direkte vej til at tabe præsidentvalget.

Præsident Barack Obamas udmelding om, at han går ind for homovielser bliver i disse øjeblikke højlydt hyldet af den halvdel af befolkningen, som er enig med ham. Men blandt de, som er lodret uenige, vækker udmeldingen også kraftige følelser.

Og det kan blive skæbnesvangert ved valget til november.

Mange afro-amerikanere er imod Blandt præsidentens partifæller i det demokratiske parti findes modstandere af homovielser, og de findes i særlig høj grad blandt partiets mange afro-amerikanske vælgere, som ofte er mere religiøse. Især afro-amerikanske præster, som normalt bakker op om Obama, ventes at melde ud imod præsidenten nu.

Omvendt viser en frisk Gallup-undersøgelse, at langt flere amerikanere end tidligere mener, at homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab og få de samme rettigheder som heteroseksuelle par.

50 procent mener i dag, at homoseksuelles ægteskaber skal anerkendes ved lov. I 1996 kun var det 27 procent, som svarede ja til samme spørgsmål.

Svingstater er imod homovielser
Spørgsmålet er nu, om præsidentens udmelding vil få modstandere blandt demokrater til at undlade at stemme på ham – eller om det kan få republikanere, der er enige med ham, til at skifte side.

Lige nu taler mest for, at det kan give problemer for præsidenten, hvis folk stemmer efter deres overbevisning om homovielser.

North Carolina er en af de delstater, der kan afgøre præsidentvalget, fordi Obama og den forventede modkandidat, Mitt Romney står meget tæt der. Og netop vælgerne i North Carolina har netop med stort flertal stemt for et forbud mod homovielser.