Religiøst. Den evangelisk-lutherske tro vil fortsat have en række privilegier i det norske samfund, men Stortinget vil den 21. maj officielt fjerne den som statsreligion.
Foto: POSSELT LÆRKE

Religiøst. Den evangelisk-lutherske tro vil fortsat have en række privilegier i det norske samfund, men Stortinget vil den 21. maj officielt fjerne den som statsreligion.

Internationalt

Norge dropper statskirken

Den evangelisk-lutherske tro mister sin status som officiel norsk statsreligion.

Internationalt

Et mere end 500 år langt ægteskab mellem den norske kirke og stat ophører 21. maj, når de 169 stortingsrepræsentanter i det norske parlament samles for at vedtage en række ændringer i landets kirkelov.

Samlingen markerer et brud mellem stat og religion, idet den evangelisk-lutherske statskirke fra og med stortingsbeslutningen vil overgå til blot at være folkekirke.

DEBAT

Lovforslaget blev forleden præsenteret af repræsentanter for samtlige partier i parlamentet, og det er således også et enigt Storting, der på mandag træder sammen for at vedtage lovændringerne.

Bemærkelsesværdigt er det, at også den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet, har været fortaler for en ændring af kirkens status i det norske samfund. En helt centralt argument for de gejstelige har været, at en ligestilling mellem landets forskellige trosretninger må indebære, at beslutningsmyndigheden i kirkelige anliggender flyttes fra parlament og regering til kirkens egne organer, skriver kirken.no.

»Man har været forsigtig med at kræve for store forandringer, men faktisk har majoriteten i kirken ønsket endnu mere omfattende ændringer. Nogle har frygtet en udhuling, men langt de fleste har ønsket en kirke, der fungerer uden statslig indblanding, og det får de med den nye kirkelov«, forklarer dr.theol. og rektor på Menighedsfakultetet i Oslo Vidar Leif Haanes til Kristeligt Dagblad.

Norge bliver med ændringerne det andet skandinaviske land, der officielt adskiller stat og religion, skønt den evangelisk-lutherske kirke efter på mandag fortsat vil være forankret i den norske lovgivning.

Sverige gennemførte en lignende ændring i år 2000.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce