Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BERNAT ARMANGUE/AP
Foto: BERNAT ARMANGUE/AP

Mærke. Mærkningsordning skal tydeliggøre, hvilke varer der kommer fra israelske bosættelser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varer fra israelske bosættelser skal mærkes

Ny dansk mærkningsordning skal tydeliggøre, hvilke varer der kommer fra israelske bosættelser. Venstre kalder det symbolpolitik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være krystalklart for danske forbrugere, hvis de i supermarkedet står med en vare fra en israelsk bosættelse.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der vil indføre en mærkningsordning for alle varer importeret fra bosættelserne, »som er ulovlige i forhold til folkeretten« – og Danmark strammer hermed nye EU-regler.

»Det her er et skridt, der tydeligt viser over for forbrugerne, at de her varer er produceret under forhold, som ikke alene en dansk regering, men også de europæiske regeringer siger nej over for. Og så er det op til forbrugerne, om de vil købe de varer eller ej«, siger Villy Søvndal.

DEBAT

Mærkningsordningen bliver i praksis et tilbud til danske supermarkeder, som frit kan vælge, om de ønsker mærkningen eller ej. Udenrigsministeren har dog en fast tro på erhvervslivets velvilje og henviser til Storbritannien, som i flere år har haft en lignende ordning »med stor succes«. Udenrigsministeren har også tiltro til, at bosættelsesspørgsmålet vækker så megen vrede, at forbrugerne vil ændre adfærd.

»Jeg tror helt sikkert, at mærkningen vil have en ganske betydelig og direkte virkning for importen, men præcis hvor meget er umuligt at gisne om«, siger han.

Kontrollen strammes
Det danske mærkningsinitiativ kommer, samtidig med at EU forleden vedtog at skærpe kontrollen med EU’s handelsaftale med Israel, som fritager varer produceret i landet for told.

Med øget identifikation af varernes oprindelse og forbedret tolddokumentation ved både udførsel fra Israel og indførsel i EU-landene vil EU dermed sikre, at producenter i bosættelsesområderne ikke lukrerer på den toldfri aftale.

»Vores intention er at sikre, at handelsaftalen med Israel ikke bliver brugt til at smugle bosættelsesvarer, som aldrig var tænkt omfattet af ordningen«, forklarer Søvndal.

Er det her et skridt på vejen imod en reel boykot af varer fra bosættelserne?

»Ja, det her er et skridt, der viser tydeligt over for forbrugerne, at de her varer er produceret under forhold, som ikke alene en dansk regering, men også de europæiske regeringer siger nej over for«.Den intensiverede kontrol og mærkning af varer fra bosættelserne i de besatte palæstinensiske områder skal ifølge udenrigsministeren ses i sammenhæng med EU’s ønske om en tostatsløsning for Israel og Palæstina, som »vanskeliggøres i ekstrem grad« af de ulovlige bosættelser.

En håndsrækning til Palæstina

»Derfor håber vi at vise palæstinenserne en omverden, som faktisk er optaget af, at de her ulovlige bosættelser ikke skal få lov til at fortsætte«, siger Villy Søvndal. Han havde for kort tid siden besøg af den palæstinensiske udenrigsminister, Riyad al-Maliki, som han lovede 120 millioner kroner i støtte over en treårig periode til finansiering af blandt andet pensioner og fattigdomsprogrammer. Med det nye initiativ kommer Danmark sammen med Storbritannien i førertrøjen i forholdet til de israelske bosættelser. Men det imponerer ikke Venstres udenrigsordfører, Søren Pind. »Jeg undrer mig over, at det skal være et nationalt dansk initiativ. Hvis man mente det alvorligt, så var det noget, man rejste i EU-kredsen og ikke bare som et lille dansk nationalt anliggende. Derfor mener jeg, det er udtryk for symbolpolitik«. Dansk Folkepartis Søren Espersen betegner ministerens initiativ som »ganske forfærdeligt«: »Villy Søvndal kender jo intet til, hvad der eventuelt bliver grænserne til den nye palæstinensiske stat. Og indtil de bliver forhandlet på plads, er der intet som helst ulovligt i den trafik«. Både Pind og Espersen ser ordningen som negativt rettet mod Israel, men det gør Søvndal ikke: »Det her er en handling, der ikke er rettet mod Israel, men mod ulovlige bosættelser, så det kan vi sagtens håndtere«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden