Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Al-Khawaja i retten: »Fortsættelsen af min arrestation er en forbrydelse«

Aktivisten Abdulhadi al-Khawaja mener ikke, der findes juridiske grunde til at holde ham fængslet i Bahrain.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En svækket Abdulhadi al-Khawaja kørte i dag selv ind i retssalen i Bahrain i en kørestol, mens han var fulgt af både en læge og tre sygeplejersker.

Han tog et par små skridt frem mod dommeren, før han igen satte sig ned og slog fast, at han ikke mener, at der findes juridiske grunde til at holde ham fængslet i Bahrain.

»Fortsættelsen af min arrestation er en forbrydelse«.

»Der er ingen juridisk undskyldning for min fortsatte tilbageholdelse«, sagde han.

Idømt livstidstraf ved militærdomstol Tirsdagens retsmøde i Manama fandt sted ved en civil domstol og var en appel af en dom fra sidste år, hvor al-Khawaja af en militærdomstol blev idømt livsvarig fængsel for at opfordre til et systemskifte i landet.

Mens hans advokater har udtrykt håb om, at den civile domstol vil være mere fair end den militære ved at lade forsvaret føre et egentligt forsvar, så tror al-Khawaja ikke meget på ægtheden af retssagen.

»Stop denne fingerede retssag«, sagde han således.

Al-Khawaja var ifølge nyhedsbureauet AFP iført sorte bukser og en hvid trøje. Og så så han både »svag« og »skrøbelig« ud.

Han er shiamuslimsk som størstedelen af Bahrains befolkning og stærkt kritisk over, at den sunnimuslimske kongefamilie sidder tungt på magten.

Han blev anholdt sidste år for at opfordre til et systemskifte i Bahrain og siden idømt livsvarigt fængsel af den militære domstol.

Har sultestrejket i over 100 dage

Han har i øjeblikket sultestrejket i mere end 100 dage, men er angiveligt blevet tvangsfodret undervejs.

»Jeg er parat til at ofre mit liv for at kræve frihed«, sagde han igen tirsdag.

Tirsdag behandlede retten udelukkende de anklager om tortur, der har været i sagen mod al-Khawaja og en gruppe andre fængslede aktivister. Næste retsmøde er sat til 29. maj.

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), har hidtil forgæves presset på for at få udleveret dansk-bahraineren, og det samme har også EU, FN og USA.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden