Hollywood fik hemmeligt indblik i drabet på bin Laden

CIA har givet stjerneinstruktør detaljer om aktionen mod Osama bin Laden, som nu bliver til en film.

Internationalt

Masser af detaljer om aktionen, besøg i CIA’s kommandocenter og adgang til at tale med de elitesoldater, som planlagde det hele.

Instruktøren Katheryn Bigelow har forud for indspilninger af en film om drabet på Osama bin Laden fået et usædvanligt detaljeret indblik i sidste års tophemmelige militæroperation. Det hele er kommet i stand med direkte hjælp fra efterretningsvæsnet, forsvarsministeriet og Det Hvide Hus.

Det viser dokumenter, som er kommet frem, efter at den konservative organisation Judicial Watch har fået aktindsigt i sagen.

Republikanere protesterer Oplysningerne vækker vrede blandt republikanere. Flere peger på, at følsomme militærhemmeligheder kan være blevet lækket. Dette afviser myndighederne.

Andre peger på, at Obama-regeringen skubber på for at skabe en storfilm om bin Laden-aktionen, fordi det vil gavne præsidentens chancer for genvalg.

Katheryn Bigelow blev verdensberømt i 2009, da hendes krigsfilm ’The Hurt Locker’ vandt oscarpriser for både bedste film, manuskript og instruktion. Hun blev den første kvinde, der vandt for bedste instruktion.

Den kommende film om aktionen mod bin Laden ventes at få premiere sidst på året under titlen ’Zero Dark Thirty’.

DOKUMENTATIONLæs aktindsigten her(eksternt link)

Bigelow fik hjælp direkte fra regeringen med at arrangere møder med soldater fra den amerikanske flådes fremmeste eliteenhed, Navy SEAL Team Six, som stod for selve aktionen. Det indikerer en udskrift fra møde mellem instruktøren og Michael Vicker, viceminister for forsvarets efterretningstjeneste, som fandt sted 14. juli sidste år.

»Ideen er, at de giver adgang til en fyr, som var involveret som planlægger fra begyndelsen - en SEAL Team Six-operatør og -befalingsmand«, siger Michael Vicker på mødet.

»Han kan formentlig give jer alt, du vil have«, fortsætter Michael Vicker ifølge uskriften.

Filmfolk: Det er dynamit

Udskriften viser, at Bigelow og hendes manuskriptforfatter, Mark Boal, er begejstrede:

»Det er dynamit«, udbryder Mark Boal, da viceministeren forklarer, hvad de kan få adgang til.

Selve mødet med Michael Vicker er tilsyneladende kommet i stand med hjælp fra præsidentens embedsværk i Det Hvide Hus.

Udskrifterne indikerer, at filmfolkene har holdt møder med Obamas øverste rådgiver om terrorbekæmpelse, John Brennan, og med Denis Mcdonough, som er en af præsidentens sikkerhedsrådgivere.

Interne email fra efterretningstjenesten CIA viser desuden, at Bigelow og Boal har fået adgang til at besøge ’The Vault’, en topsikret CIA-bygning, hvor dele af planlægning før aktionen fandt sted.

LÆS OGSÅ

Sagen har udløst kritik mod regeringen. Flere peger på, at forsvarets ledelse har understreget, at detaljer om aktionen ikke må slippe ud, fordi den vil skade USA’s evne til at lave lignende operationer i fremtiden.

Den republikanske toppolitiker Peter King, der tidligere har forlangt Bigelows film undersøgt, har skrevet til både Michael Vicker og til CIA om sagen.

»Det er uheldigt, at regeringens ønske om at give Hollywood-filmfolk adgang til sådanne informationer er direkte i modstrid med, hvad vores øverste militærledere har sagt«, siger Peter King, formand i komiteen for indenrigssikkerhed i Repræsentanternes hus, følge CBS.

Forsvarsministeriet meddeler til flere amerikanske medier, at ingen hemmelig information er blevet givet til filmfolkene.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce