Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Mohammad Asif Mohseni, en shiamuslimsk leder, forsvarer afghansk lov - som giver mænd ret til ægteskabelig voldtægt. Mohseni siger, at kritikere har misforstået loven.
Foto: RAFIQ MAQBOOL/AP

Mohammad Asif Mohseni, en shiamuslimsk leder, forsvarer afghansk lov - som giver mænd ret til ægteskabelig voldtægt. Mohseni siger, at kritikere har misforstået loven.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Religiøs leder forsvarer voldtægtslov

Den afghanske lov, som giver manden ret til sex hver fjerde dag, er blevet fordømt verden over. Nu bliver den forsvaret af en af hovedarkitekterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lov i Afghanistan, der legaliserer voldtægt i ægteskabet, har mødt hård kritik af Vesten, og præsident Karzai trak i sidste øjeblik nødbremsen.

En af nøglepersonerne bag forsvarer nu loven, og mener, at den ikke kan stoppes eller ændres, fordi den er godkendt.

Sex hver fjerde dag Loven, som blev godkendt i marts – men endnu ikke er implementeret - giver mænd ret til at kræve sex af hustruen hver fjerde dag. Hun kan undtagelsesvist nægte sex med manden, hvis hun er syg.

Samtidig bebuder den, at kvinder skal have tilladelse fra ægtemanden, før hun kan forlade hjemmet.

»Vesten forpurrer demokratiet«
Den religiøse leder for shiamuslimerne i Afghanistan, Mohammad Asif Mohseni, har været med til at formulere loven, som han og andre har arbejdet for at få gennemført i tre år.

Han mener, at den vestlige verden »forpurrer« demokratiet, når beslutninger truffet i Afghanistan ikke passer ind.

»Den vestlige verden påstår, at der er blevet bragt demokrati til Afghanistan. Men hvad betyder demokrati? Det betyder regering af folket for folket. De (Vesten, red.) burde lade folket benytte disse demokratiske rettigheder«, siger han til nyhedsbureauet AP.

Loven genovervejes
Loven er blevet godkendt af det afghanske parlament, såvel som af præsident Hamid Karzai, der underskrev loven i marts.

Præsident Karzai har dog fået kolde fødder efter kritikken – som også er bakket op af FN og interne kritiske røster. Han har derfor bedt sin justitsminister om at »vurdere loven på ny«

Kvinder skal underkaste sig mandens begær
Shia-lederen Mohammad Asif Mohseni mener, at loven – som ifølge ham er taget direkte fra koranen – bliver misforstået af kritikerne.

»Kvinder kan godt nægte sin ægtemand sex, hvis hun for eksempel faster under Ramadanen, har menstruation eller forbereder sig til pilgrimsfærd«.

Samtidig siger han, at loven også blot kan fortolkes som, at ægtepar skal »sove i samme rum hver fjerde nat«.

En oversættelse lavet af nyhedsbureauet AP gengiver dog loven med følgende ordlyd:

»En mand kan tilbringe hver fjerde dag sammen med sin kone, medmindre det er skadeligt for en af parterne, eller en af dem lider af nogen former for seksuelle sygdomme. Det er essentielt for kvinden at underkaste sig mandens seksuelle begær«.

Mænd er forsørgere og har ret til sex
Loven skal – såfremt den bliver implementeret – gøre sig gældende for landets shiamuslimer, som udgør mellem 15 og 20 procent af befolkningen – ud af en befolkning på cirka 33 millioner afghanere.

En fremtrædende sunni-leder, Mawlawi Habibullah Ahsam - siger dog, at den også kan komme til at gælde for den sunnimuslimske del af befolkningen, som udgør et flertal.

Mohammad Asif Mohseni forsvarer mandens krav om sex.

»Hvis hun ikke er syg, og hun ikke har andre problemer, er det mandens ret at bede hende om sex, og hun bør gøre sig klar til det«, siger han.

Han mener, at kvinder og mænd ikke er lige i Afghanistan, sådan som situationen er lige nu, og derfor bør de heller ikke behandles lige. Det er typisk mænd, der forsørger familien, hvorimod mange kvinder i udkantsområderne er analfabeter og ikke kan finde arbejde og forsørge familien.

»Det er ikke muligt for alle kvinder at betale samme beløb, som mænd betaler (til husholdningen). For alle disse udgifter, kan vi så i det mindste ikke give manden ret til at kræve sex af konen efter 4 nætter?«, spørger den fremtrædende shia-leder.

Usikkerhed om loven

Kritikere mener, at Hamid Karzai har godkendt loven, for at behage de shiamuslimske vælgere.

Der er valg i august, og Karzais dalende popularitet i både ind- og udland, kan være en forklaring på, hvorfor loven i første omgang blev godkendt.

Det er endnu uklart om loven bliver sendt tilbage til det afghanske parlament, som skal omformulere loven, hvis den er forfatningsstridig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden