Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Anklager. Den republikanske toppolitiker John McCain beskylder præsident Obama for at lade fortrolige informationer sive til pressen.
Foto: Jacquelyn Martin/AP

Anklager. Den republikanske toppolitiker John McCain beskylder præsident Obama for at lade fortrolige informationer sive til pressen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

McCain mistænker Obama for at lække dødsliste til pressen

Lækager om dødslister og virusangreb på Iran sker bevidst for at fremme Obamas genvalg, lyder mistanke.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det virker decideret mistænkeligt, at medierne den seneste uge har flydt over med afsløringer om, hvor overraskende hård Barack Obama er over for Iran og al-Qaeda.

Så mistænkeligt, at det kunne tyde på bevidste lækager til pressen fra præsidentens embedsværk i Det Hvide Hus. Denne alvorlige mistænkeliggørelse kommer fra en af amerikansk politiks absolutte sværvægtere: John McCain, som var republikanernes kandidat ved præsidentvalget i 2008.

»Et virkelig foruroligende aspekt af dette er, at man ved at læse disse artikler kan drage den konklusion, at det er et forsøg på at fremme præsidentens politiske ambitioner om genvalg på bekostning af vores nationale sikkerhed«, sagde John McCain i nat dansk tid fra i en tv-transmitteret debat i det amerikanske senat, hvor han repræsenterer delstaten Arizona.

To bøger har afsløret hård Obama Den seneste uge har budt på hele to bøger, hvor anonyme og navngivne kilder afslører, at Barack Obama angiveligt står bag en række hemmelige sikkerhedspolitiske tiltag, som er så ekstreme, at kritikere nu karakteriserer Obama som hårdere end sin forgænger, republikaneren George W. Bush.

Den ene bog sandsynliggør, at USA’s regering sammen med Israel i al hemmelighed står bag systematiske virusangreb, som angiveligt har bremset udviklingen af atomvåben i Iran. Den anden bog sandsynliggør, at Obama hver tirsdag bruger en hemmelig dødsliste til personligt at udpege, hvilke personer militærets ubemandede dronefly skal angribe og dræbe, typisk i lande som Yemen og Pakistan.

De angivelige afsløringer har fået den offentlige debat i USA til at eksplodere i kritik af præsidenten for at føre en så ekstremt hård sikkerhedspolitik, at den er moralsk og juridisk belastende for USA. Men denne debat kan netop være ønsket af præsidenten, antyder John McCain.

Lækagerne virker koordinerede og ser ud til at være tegn på en »større regeringsindsats for at tegne et billede af præsident Obama som en stærk leder« på det sikkerhedspolitiske område, lyder det fra John McCain.

Et rationale bag McCains mistanke ser dermed ud til at være, at Obama gerne vil beskyldes for at være for hård, fordi hans udfordrer ved præsidentvalget, Mitt Romney, så ikke kan vinde på løfter om at være hårdere. Præsidenten prøver angiveligt på den måde at overhale republikanernes kandidat indenom på et område, hvor republikanerne ellers ofte står stærkt: Hvem beskytter USA bedst over for truslen udefra.

John McCain bebuder, at Senatets militærkomite, som han står i spidsen for, vil holde høringer om lækagerne i nær fremtid.

McCain vil have lækager efterforsket

»Jeg opfordrer præsidenten til øjeblikkeligt at gribe afgørende ind – blandt andet ved at udpege en særlig enhed til aggressivt at efterforske lækagerne af enhver fortrolig information, som de seneste artikler er baseret på, og retsforfølge de ansvarlige, hvor det er passende«, siger John McCain.

Senatoren understreger, at sådanne lækager kan underminere igangværende operationer af samme slags og skade USA’s sikkerhed ved at give landets fjender informationer.

»Af denne årsag må disse lækager stoppe, uanset hvor politisk brugbare de måtte være for præsidenten«, siger John McCain og fortsætter:

»Jeg interesser mig for dette, fordi det eneste tænkelige årsag motiv for så ødelæggende og kompromitterende lækager af fortrolig information er, at de får præsidenten til at se godt ud«.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden