Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

FN slår miljøalarm inden Rio-topmøde

Det er småt med fremskridt inden for miljø og klima, viser FN-rapport, der opfordrer Rio-topmøde til handling.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voksende befolkninger og et øget forbrug, der langt fra er bæredygtigt nok, er ved at forårsage uoprettelig skade på kloden.

Det advarer FN's Miljøprogram (Unep) om i en ny rapport, der kommer to uger inden politiske ledere fra hele verden samles til det internationale topmøde Rio+20, der handler om bæredygtig udvikling.

Ifølge rapporten, Global Environment Outlook (GEO-5), som er FN's sundhedstjek på klodens miljø og udvikling, er der kun sket betydelige fremskridt inden for fire af i alt 90 mål på miljøområdet.

Og tiden er ved at løbe ud, advarer FN. Verdens befolkning ventes at runde de ni milliarder i år 2050, og det vil få verdens forbrug til at stige yderligere.

»Hvis de nuværende tendenser fortsætter, hvis den nuværende produktion og forbruget af naturressourcer fortsætter og ikke kan vendes eller "afkobles", så vil regeringerne stå med et hidtil uset niveau af ødelæggelse og nedbrydning«, siger Unep-direktør Achim Steiner.Inden for 40 af de 90 mål er der mindre fremskridt, mens der på 24 områder er der sket ingen eller næsten ingen forbedring, blandt andet når det gælder om at få bremset den globale opvarmning, viser GEO-5 rapporten.

Det får FN til at opfordre Rio+20 til at handle omgående.

»GEO-5 påminder verdens ledere og nationer, som mødes til Rio+20, hvorfor der er akut behov for en beslutsom og fastlagt overgang mod en lav-kulstof, ressource-effektiv og jobskabende grøn økonomi«, siger Achim Steiner.

Over 50.000 politikere, lobbyister, miljøaktivister og erhvervsledere ventes at deltage i Rio+20 topmødet den 20. til 22. juni i Brasilien.

Her skal de forsøge at opstille - ikke-bindende - mål for bæredygtighed inden for syv kerneområder, heriblandt fødevaresikkerhed, vand og energi.

Det oprindelige Rio-topmøde i 1992 førte til den såkaldte Kyoto-protokol om begrænsning i udledning af drivhusgasser.

Men i perioden fra 1992 til 2010 steg mængden af drivhusgasser med næsten 40 procent, især på grund af den hurtige vækst i udviklingslande som Kina, Indien og Brasilien, viser tal fra Unep.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden