Skideballe. Afghanistans forsvarsminister Adbul Rahim Wardak (t.h.) istemmer USA's kritik af Pakistan: Landets fristeder for terrorister er den største forhindring for stabilitet i Afghanistan.
Foto: AHMAD JAMSHID/AP

Skideballe. Afghanistans forsvarsminister Adbul Rahim Wardak (t.h.) istemmer USA's kritik af Pakistan: Landets fristeder for terrorister er den største forhindring for stabilitet i Afghanistan.

Internationalt

USA’s drabsmissioner i Pakistan sker i frustration

Anklagen om »fristed for terrorister« er udtryk for, at USA nu selv vil rydde op i Pakistan, siger regeringskilder.

Internationalt

USA poster milliarder af dollar i Pakistan for at hjælpe landet til at bekæmpe terrorister, men føler sig mere og mere til grin for sine penge.

Det er en af årsagerne til, at USA nu eskalerer sine angreb med ubemandede dronefly i Pakistan. Samtidig er det en af anledningerne til, at forsvarminister Leon Panetta i dag siger ligeud, at USA anser Pakistan som et »fristed for terrorister«.

Det skriver Associated Press efter at have talt med en højtstående kilde i USA’s regering, som kalder det »frustration« over, at Pakistans regering ikke griber ind over for Haqqani-netværket.

En gruppe i Pakistan, der kæmper mod de Nato-ledede styrker og mod Afghanistans regering.

Haqqani er trussel mod fred i Afghanistan Haqqani-netværket er i søgelyset for adskillige angreb på amerikanere i Afghanistan, blandt andet sidste års angreb på den amerikanske ambassade og på Nato-hovedkvareret med granater. Gruppen, som har bånd til Afghanistans nu afsatte religiøse diktatur, Taleban, har udviklet sig til at være den måske største trussel mod stabilitet i Afghanistan.

USA’s forsvarsminister, Leon Panetta, sagde tidligere i dag i usædvanlig direkte vendinger, at den Pakistan giver terroristerne et »fristed« med et »sikkerhedsnet«, som terroristerne bruger til at spolere sikkerheden i Afghanistan.

Ordene faldt under et besøg i Afghanistan, hvor han mødtes med Afghanistans forsvarsminister, general Abdul Rahim Wardak.

Pakistans regering afviser, at landet yder fristeder til terrorister. Pakistanske regeringsfolk har tidligere påpeget, at landet udfører operationer mod militante organisationer i stammeområder. Og at mange hundrede pakistanske civile er blevet dræbt af sådanne grupper.

Panettas udtalelser er ikke til nogen hjælp, mener Pakistans ambassadør i USA, Sherry Rehman.

»Denne slags offentlige udtalelser fra et højtstående medlem af den amerikanske regering bliver taget meget alvorligt I Pakistan, og de indsnævrer det rum, vi har til at løse vores uenigheder, på et følsomt tidspunkt i forhandlingerne«, siger Sherry Rehman til CNN.

Afghanistan anklager også Pakistan

»Det tilføjer en drejning til forløbet, som ikke er til noget hjælp, og som efterlader meget lidt ilt for dem af os, som søger at komme ud af et dødvande«, siger ambassadøren.

Noget tyder imidlertid på, at også Afghanistan er træt af Pakistans løfter. Kort efter Panettas udtalelser kom en lige så usædvanlig bredside mod Pakistan fra den afghanske forsvarsminister, Adul Rahim Wardak.

Han siger, at terroristernes fristeder i Pakistan er det største problem, som afholder Afghanistan fra at skabe en sikker og stabil fremtid.

Den afghanske forsvarsminister siger samtidig, at Pakistan kan gøre mere, med henvisning til at pakistanerne er bedre i stand til at yde efterretningsmæssige skridt, end Afghanistan kan.

LÆS OGSÅ

»Jeg håber, at de gradvist kommer til den konklusion, at de vil samarbejde med os«, siger Adul Rahim Wardak til en række medier på et pressemøde i Kabul.

»Hvis det samarbejde begynder, vil vi kunne forstyrre deres (terroristernes, red.) kontrol, træning og rekruttering, og vi vil kunne eliminere eller tage deres ledere til fange«.

»Uden dette (samarbejde) vil vores bestræbelser på at opnå sejr blive langt vanskelige«, siger Abdul Rahim Wardak.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce