Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kina ser Danmark som nøgleland

Danmark ligger strategisk godt og er grøn og social frontløber, siger kinesiske eksperter.

Internationalt

Danmarks befolkning svarer til godt en tredjedel af indbyggertallet i den kinesiske hovedstad, Beijing.

Kina er interesseret i at lære, hvordan man balancerer vækst, social retfærdighed og stabilitet i samfundet

Alligevel vælger generalsekretæren for verdens største politiske parti og præsidenten for klodens folkerigeste land at besøge Danmarks hovedstad i næste uge. Hvorfor?

Cui Hongjian, direktør for afdelingen for EU-studier på Kinas Institut for Internationale Studier i Beijing, forklarer:

»Den sociale lighed er stor i Skandinavien, fordi I er dygtige til at omfordele indtægterne. Her kan Kina lære noget, som er nødvendigt. Kina står over for store udfordringer, fordi de økonomiske skævheder får sociale uroligheder til at blusse op. Kina er interesseret i at lære, hvordan man balancerer vækst, social retfærdighed og stabilitet i samfundet«.

LÆS ARTIKEL Kinas ledere har også valgt netop Danmark, fordi landet ligger attraktivt. »Landet er placeret i en strategisk vigtig position, der forbinder Nordeuropa med Vesteuropa. Derfor har Danmark indflydelse på både økonomi, miljø og politik i begge regioner«, siger Feng Zhongping, direktør for europæiske studier på Kinas Institut for Internationale Relationer. Der skal underskrives samarbejdsaftalerKonkret handler det for Kina om at få viden om grønne teknologier, klimavenlige energikilder, vandforsyning, fødevarer af høj kvalitet, medicin og sundhedsrelateret teknologi. Under besøget skal der underskrives en række samarbejdsaftaler mellem danske ministerier og deres kinesiske kolleger, der skal åbne op for øget samarbejde og handel. Desuden har Kina en voksende interesse i det arktiske område, herunder mulige nye skibsruter, der kan opstå på grund af smeltende ismasser.

LÆS ARTIKEL

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) kan ikke få armene ned:

»Det er helt fantastisk. Der vil blive underskrevet ordrer for adskillige milliarder, og nogle meget vigtige handelsaftaler vil falde på plads«.

Hun håber på en fordobling af den danske eksport i løbet af de næste fem år.

Landet er placeret i en strategisk vigtig position, der forbinder Nordeuropa med Vesteuropa

LÆS ARTIKEL

Lederen af Danish-Chinese Forum, der er forum for mange af de største danske eksportører til Kina, Tom Jensen, siger, at også geografi og infrastruktur spiller ind på Kinas interesse:

»Vi er bundet tæt sammen med Øresundsregionen, har en effektiv lufthavn, og vores motorveje er ikke fyldt op som i Holland«.

Der skal boostes kinesiske investeringer

Han finder, at statsbesøget er logisk, fordi Danmark siden 2008 har haft en strategisk partnerskabsaftale. Men der er noget, der skal indhentes, pointerer han: »Ser man tilbage over de sidste 15 år, har vi haft tre statsministre, der har besøgt Kina. Sveriges statsminister er derude hvert andet år. Angela Merkel er i Kina hvert år. Det handler om at opbygge personlige kontakter på regeringsniveau«. Tom Jensen peger på, at der i dag kun er knap 60 kinesiske virksomheder i Danmark: »Nu har vi en mulighed for at booste de kinesiske investeringer i Danmark«. FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce