Risikabelt. Chefen for FN's observatører Robert Mood trykker hænder med en syrisk officer.
Foto: MUZAFFAR SALMAN/AP

Risikabelt. Chefen for FN's observatører Robert Mood trykker hænder med en syrisk officer.

Internationalt

Målrettede angreb på FN-observatører i Syrien

Chefen for observatørerne er bange for, at hans folk bliver slået ihjel.

Internationalt

»300 nemme mål i et skydetelt, kun en vejsidebombe væk fra katastrofen«.

Sådan betegnede den amerikanske FN-ambassadør Susan Rice for nylig på et møde i FN's sikkerhedsråd, FN-observatørerne i Syrien, som blandt andet tæller ti danskere.

De ubevæbnede udsendte skal navigere i et risikofyldt ingenmandsland mellem regimets soldater og militser på den ene side, og diverse oprørsorganisationer på den anden.

Risikoen er ikke kun helt håndgribelig krydsild. For ifølge et interview med missionens norske leder Robert Mood er FN-observatørerne også udsat for målrettede angreb.

»For mig som leder operationen, er mine mænd og kvinders sikkerhed noget som altid knager i baghovedet. Vi har haft en del lige-ved-og-næsten tilfælde. Hver gang telefonen ringer, løber det mig koldt ned af ryggen«, siger nordmanden, som selv har været sekunder fra en vejsidebombe i Syrien, til VG Nett.

Drone overvågede observatører Torsdag blev der affyret skud mod en FN-kolonne, som var på vej mod byen Mazraat al-Qubeir for at undersøge forlydender om en massakre med 78 ofre.

30. marts affyrede seks mænd i civil skud mod en FN-patrulje for at stoppe dem fra at gå ind i en urolig by.

Ved en anden lejlighed landede der en kraftig artillerigranat 150 meter foran en patrulje på vej til et møde med oppositionen. Fem minutter efter så patruljen en overvågningsdrone på himlen, skriver AFP.

»Noget oplever man jo«
I sidste måned sprang en improviseret sprængladning foran en af FN's konvojer, heldigvis uden tab af menneskeliv.

Ved en hændelse i Kafr Zeta, ramte og ødelagde maskingeværild med panserbrydende kugler en af FN's biler, ligesom observatørerne måtte trække sig tilbage fra en midlertidg base på grund af beskydning.

Det er kun nogle af de hændelser, FN's udsendte har været ude for.

»Noget oplever man jo. Det er jo et land i svære problemer, men det er heller ikke almindelige biler, vi kører i. Så der skal noget til, før man er i egentlig fare«, sagde den danske FN-observatør Carsten Bryrup til politiken.dk i går.

Kun modne folk sendes afsted
Ifølge Hærens Operative Kommando er det kun modne folk med erfaring fra udsendelser og FN-missioner, som er blevet udvalgt til at rejse til Syrien.

De og deres familier er før afrejse blevet informeret om, at det er en »risikofyldt« mission.

Måske er missionen lige lovlig risikofyldt, selv for FN's generalsekretær Ban Ki-moon, som har sendt observatørerne afsted.

Han mener ifølge AFP at observatørerne har effekt, men har ikke lyst til at sende flere til Syrien på grund af risikoen for at de bliver dræbt.

Angreb målrettet mod observatører
Ban Ki-moon gennemgik de forskellige nærved-og-næsten situationer observatørerne har været ude for, på et møde i torsdag.

Han sagde, at i nogle tilfælde tyder oplysningerne på at angrebene på observatørerne »har været målrettet mod dem med vilje og derved udsat dem for stor personlig risiko«.

Han talte også om »gentagne tilfælde af skudafgivning tæt på patruljer med det øjensynlige motiv, at få dem til at trække sig tilbage«, ifølge AFP.

Sofistikerede angreb
Den problematik kan FN-observatørernes chef godt genkende i interviewet med norske VG.

»Vi har fået skudhuller i flere af køretøjerne. Og en af bilerne er kraftigt beskadiget af en vejsidebombe. Samtidig har vi knuste ruder på flere køretøjer. Men - 7-9-13 - indtil videre har vi klaret os uden skader«, siger Mood til VG.

Han er bekymret for at udenlandske aktører bruger de interne uroligheder til at få magt i landet. Han nævner ingen organisationer, men siger at observatørerne ser sofistikerede angreb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi kan ikke sige at det er dem eller dem. Men vi kan se en del ud af hvor sofistikerede angrebene er. Udstyret som bliver brugt, måden bilbomberne er lavet på, planlægningen, gennemførslen og koordineringen. Alt dette peger mod stærke udenlandske grupperinger, som har evne og vilje til at gennemføre denne type angreb«, siger han til VG.

Storbritannien: Observatører er udsatte

Herhjemme har der endnu ikke været debat om sikkerheden for de ti FN-observatører Danmark har sendt ud.

Men Storbritanniens FN-ambassadør Mark Lyall Grant siger at han og flere andre FN-udsendinge har anmodet om en undersøgelse af missionen.

»Der er en stor del af udsathed over missionen lige nu«, sagde han til fremmødte journalister, efter at Ban Ki-moon havde fortalt om de mange farlige situationer.

»Under de omstændigheder er det klart at den nuværende måde at gøre det på, ikke er bæredygtig på langt sigt«, sagde han ifølge AFP.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce