Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Favorit. Thora Arnórsdóttir holder en pause fra sin kampagne om at blive Islands næste præsident, mens hun føder sit barn nummer tre. Foto fra kampagnen. Foto: Jóhann K. Jóhannsson
Foto: Jóhann K. Jóhannsson

Favorit. Thora Arnórsdóttir holder en pause fra sin kampagne om at blive Islands næste præsident, mens hun føder sit barn nummer tre. Foto fra kampagnen. Foto: Jóhann K. Jóhannsson

Internationalt

Højgravid tv-stjerne er favorit ved præsidentvalget i Island

Kvinder kan ende med at sidde på alle topposterne. Islændinge har været vrede på mænd siden bankkrakket, mener ekspert.

Internationalt

Kampen om at blive Islands næste præsident er ikke helt, som den plejer at være.

Dels fører den udfordrende kandidat over den siddende, der ellers har bestridt embedet siden 1996 .

Dels er udfordreren, tv-journalisten Thora Arnórsdóttir, en højgravid kvinde.

Ifølge en nylig meningsmåling foretaget af Islands Universitets Institut for Socialvidenskab står hun til at få 49 procent af stemmerne, skriver Iceland Review Online.

Jeg tror, at vi har en meget solid tradition for stærke kvinder her i Island. Det er noget i vores arv. Fordi mændene førhen tog på havet for at fiske, mens kvinderne blev hjemme og tog sig af alt det andet.

På en andenplads kommer den siddende præsident, Ólafur Ragner Grímmson, som ifølge målingen står til at få 34,9 procent af stemmerne.

Orlov midt i valgkampen Thora Arnórsdóttir har termin om en uge, og eftersom valget er 30. juni, betyder det, at hun tager nogle ugers orlov midt i valgkampen.

»Det har givet en del opmærksomhed«, fastslår Thorbjörg Inga Jónsdóttir, der er advokat ved Højesteret og tidligere mangeårig præsident for den markante ngo Iceland Women's Association.

»Især fordi vi jo har haft en krise her, siden krakket i 2008. Derfor har folk diskuteret, om hun vil tage barselsorlov under selve embedsperioden, så det kan koste ekstra penge at have hende som præsident - det er en diskussion, jeg har fulgt meget tæt. Debatten endte med, at hun og hendes kampagne erklærede, at hun ikke vil tage yderligere barselsorlov«, siger den islandske kvinderettighedsekspert.

Thora Arnórsdóttir bekræfter over for politiken.dk, at hun ikke tager barsel, hvis hun vinder præsidentskabet.

Rent praktisk kan det lade sig gøre, fordi hun i så fald først bliver taget i ed 1. august, og fordi hendes mand vil tage barsel.

Parlamentsåbning i kvindernes tegn
Hvis Thora Arnórsdóttir vinder, vil der blive skrevet historie på Island, når parlamentet åbner til efteråret. For nylig fik Reykjavik nemlig sin første kvindelige biskop, så samtlige tre positioner, der spiller en rolle ved parlamentets åbning, vil dermed være besat af kvinder: biskoppen, præsidenten samt premierminister Jóhanna Sigurdadóttir.

Det ligger i Islands natur at skubbe kvinder i front, fortæller Thorbjörg Inga Jónsdóttir.

»Jeg tror, at vi har en meget solid tradition for stærke kvinder her i Island. Det er noget i vores arv. Fordi mændene førhen tog på havet for at fiske, mens kvinderne blev hjemme og tog sig af alt det andet«.

Desuden spiller finanskrisen ind, der ramte Island ekstra hårdt, da bankerne krakkede i 2008 og sendte landet på en økonomisk nedtur, der stadig kan mærkes i dag.

»Mange på Island giver mænd skylden for bankkrakket. Alle bankerne var ledet af mænd, og du kunne nærmest ikke finde en kvinde i bankernes bestyrelser. De traf nogle dårlige beslutninger, der førte til krakket i 2008«, vurderer Thorbjörg Inga Jónsdóttir.

Favorit for sin kunnen som journalist

Hun understreger dog, at hvad angår favoritten til det kommende præsidentvalg, så handler det for de flestes vælgere ikke om, at hun er kvinde.

»Det handler mere om, at Thora Arnórsdóttir er velkendt fra medierne, og at hun er anerkendt som en meget dygtig journalist. Så det er mere det, folk har tillid til«.

Island var det første land i verden, der valgte en kvinde som statsoverhoved, da de i 1980 stemte Vigdís Finnbogadóttir ind som præsident.

Landet skrev atter ligestillingshistorie, da landets vælgere i 2009 valgte Jóhanna Sigurdadóttir som statsminister og dermed fik verdens første åbent homoseksuelle statsminister.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce