0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Kostas Tsironis/AP
Foto: Kostas Tsironis/AP

Sejrherre. De konservatives Antonis Samaras ser ud til at kunne danne regering efter det græske oarlamentsvalg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Græsk sejrherre: Der bliver ikke flere eventyr

De finansielle markeder reagerer positivt på resultatet af græsk valg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Europas ledere holdt vejret i aftes, da grækerne talte stemmer op, men her til morgen kan de ånde lettet op.

Alt tyder på, at partierne bag låne- og reformaftalerne med EU og Den Internationale Valutafond har fået flertal, og dermed er der - i hvert fald for en stund - skabt en smule ro om den hårdt trængte fælles europæiske valuta, euroen.

»Der bliver ikke flere eventyr. Der vil ikke blive sået tvivl om Grækenlands plads i Europa. Athen vil leve op til sine forpligtelser«, siger valgets sejrherre, Antonis Samaras, leder af det konservative Nyt Demokrati, ifølge BBC.

Bonuspladser til vinderen Umiddelbart synes det muligt for de konservative at danne regering med socialistpartiet Pasok, selv om de to partier ikke har et flertal i befolkningen bag sig, da en særlig græsk valgmatematik giver det største parti 50 ekstra mandater i parlamentet.

De græske vælgere har stemt for at blive på det europæiske spor og blive i eurozonen

Dermed vil valgets næststørste parti, det venstreorienterede Syriza ikke få nogen indflydelse, selv om mere end hver hver fjerde græker har sat sin stemme ved partiet, der ønsker, at gældsaftalerne bliver annulleret.

Alligevel ser Samaras resultatet som en tillidserklæring til den græske kinddans med den tyske kansler Angela Merkel og de øvrige euro-ledere.

»De græske vælgere har stemt for at blive på det europæiske spor og blive i eurozonen«, siger han.

Valget i Grækenland har været imødeset med stor spænding.

Hvis Syriza havde vundet og gjort alvor af at rive aftalerne med EU og IMF i stykker, var Grækenland sandsynligvis blevet nødt til at træde ud af euroen, der dermed ville være blevet kastet ud i endnu en ny krise.

Sydeuropa i krise

I forvejen er samarbejdet om den fælles valuta under voldsomt pres på grund af den generelle økonomiske afmatning i Europa og især de enorme underskud på statsbudgetterne i Sydeuropa.

Grækenland, Portugal og Irland har tidligere måttet kaste håndklædet i ringen og bede om økonomisk krisehjælp fra EU, men også Italien og senest Spanien døjer med store offentlige underskud, en tårnhøj arbejdsløshed og en negativ økonomisk vækst.

Reaktionen på de euro-venlige partiers valgsejr er da heller ikke udeblevet på de finansielle markeder med stigninger omkring to procent på de asiatiske markeder.

»Vi har undgået en kugle i Grækenlands tilfælde. Jeg tror det vil påvirke markederne positivty i dag og de kommende dage«, siger Michael Kurtz, analytiker ved asiatiske Nemura Securities, til CNN.

LÆS OGSÅ

De politiske reaktioner er også positive, blandt andet fra Tyskland:

»De græske vælgere har ønsket at gå videre med de vidtrækkende økonomiske og finanspolitiske reformer i landet«, siger finansminister, Wolfgang Schaeuble.

»Denne vej er hverken kort eller let, men den er nødvendig og vil give det græske folk håb om en bedre fremtid«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.