Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Valgsejr. Med 51,73 procent af folkets stemmer er Mohamed Mursi Egyptens nye præsident.
Foto: FREDRIK PERSSON/AP

Valgsejr. Med 51,73 procent af folkets stemmer er Mohamed Mursi Egyptens nye præsident.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mursi gik fra Mubaraks fængsel til egyptisk præsident

Titusinder af egyptere jubler over første folkevalgte præsident nogensinde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tahrir-pladsen er sort af mennesker.

Ventetiden er ovre, og hundredtusinder af egyptere jubler på Tahrir-Pladsen og i Kairos gader. For første gang har folket talt og landet har fået en folkevalgt præsident.

Kandidaten fra Det Muslimske Broderskab, Mohamed Mursi har vundet valget, der blev afholdt sidste søndag, og skal fremover lede den største arabiske nation, meddeler landets valgkommission.

Reservehjulet Mohamed Mursi fik ellers øgenavnet »reservehjulet« under valgkampen. Han var nemlig kun partiets andetvalg, men den foretrukne kandidat blev diskvalificeret på grund af et fængselsophold under Hosni Mubarak og måtte trække sit kandidatur tilbage, skriver Ritzau.

På trods af den hårde start lykkedes det alligevel Mohamed Mursi at vinde folkets gunst. I dag blev valgresultatet offentliggjort.

Og Mohamed Mursi vandt magten med 51,73 procent af stemmerne over rivalen Ahmed Shafik, som er militærets mand og tidligere ministerpræsident under Hosni Mubarak.

I valgkampen har Mohamed Muris især haft sit fokus på social ulighed og den kriseramte økonomi, som optager mange egyptere, skriver Ritzau.

Ønsker Sharialov
Mohamed Mursi kalder sig den eneste sande islamist blandt de 12 kandidater, der stillede op til præsidentvalget.

Det Muslimske Broderskab ønsker at etablere en islamisk stat af fredelig vej. Det er dog uklart, hvad det indebærer konkret.

Mohamed Mursi har da også officielt rakt hånden ud mod de ikke-muslimske vælgere ved at love stop for religiøs, etnisk og kønsdiskrimination.

Siddet inde flere gange
Mohamed Mursi er flere gange blevet arresteret af det tidligere regime under Hosni Mubarak på grund af sit politiske tilhørsforshold.

Tilbage i 2006 måtte han afsone syv måneder bag tremmer.

Senest blev han sammen med andre partimedlemmer arresteret under revolution 28 januar 2011, en dag der senere er blevet døbt 'Vredens fredag', skriver Reuters.

Stridigheder med militæret


Under en pressekonference for nylig meddelte Mohamed Mursi, at han vil forsøge at føre konsensuspolitik, og han talte om Egypten som værende en demokratisk stat.

Han lovede også, at hans kommende ministerpræsident vil være en netural figur, som ikke vil være tilknyttet Det Muslimske Broderskab, skriver The Guardian.

Mohamed Mursi kan komme til at kæmpe sine kampe mod militæret, der gennem en ændring i forfatningen har svækket den kommende præsidents magt. Landets budgetter skal eksempelvis fremover kontrolleres af militæret, ligesom spørgsmål om national sikkerhed også afgøres af militæret, ikke af præsidenten.

Uddannet og underviste i USA

Selv om Mohamed Mursi virker radikal i mange vestliges øjne, er han tilknyttet Vesten og USA.

Egyptens nye præsident af uddannet ingeniør. Uddannelsen tog han på universitetet i Kairo, og opnåede siden en doktorgrad på California State University, USA. Her blev han ansat som professor i de tidligere 1980'ere.

LÆS OGSÅ

Hans børn er født i USA og to af fem har amerikanske statsborgerskaber, skriver Reuters.

Mohamed Morsi sad i det egyptiske parlament fra 2000 til 2005. Derefter blev han medlem af The Guidance Bureau, den højeste myndighed inden for Det Muslimske Broderskab. I 2011 blev den politiske gren 'Friheds og retfærdighedspartiet' dannet og Mohamed Mursi udråbt som formand, skriver Reuters.

Det er 500 dage siden i dag, at den tidligere diktator Hosni Mubarak blev tvunget af magten af sit eget folk.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden