Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anonymous/AP
Foto: Anonymous/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egyptens nyvalgte præsident hylder oprørere i tale til nationen

Vestlige lande lykønsker Det Muslimske Broderskab med sejren i Egypten. Villy Søvndal kalder det en god dag for demokratiet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egyptens nyvalgte præsident, Mohamed Mursi, hylder i sin tale til nationen de hundredevis af egyptere, der ofrede deres liv under oprøret mod tidligere præsident Hosni Mubarak sidste år, skriver Ritzau.

»Deres kamp banede vej for frihed«, siger han.

LÆS OGSÅ

Mohamed Mursi er islamist og tilhører partiet Det Muslimske Broderskab. Det har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om den nye præsident vil være i stand til at rumme alle egyptere. Og den bekymring forsøgte Mohamed Mursi at mane til jorden i sin tale til folket.

»Jeg vil være præsident for alle egyptere«, lovede han i sin tv-tale.

En god dag for demokratiet
Flere vestlige ledere har i dag lykønsket Mohamed Mursi med sin sejr, herunder udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

»I dag har været en god dag for et demokratisk Egypten«, siger han i en kommentar om valget i Egypten til Ritzau.

Villy Søvndal hilser det velkomment, at præsident Mursi har lovet at være alle egypteres præsident og varetage alle egypteres interesser.

Bekymret for militærets indgriben
Villy Søvndal gentager samtidig sin bekymring for de seneste uger tilbageskridt i Egypten, hvor militæret markant har svækket den kommende præsidents magt og opløst parlamentet ved en forfatningsændring sidste søndag.

En manøvre som Mohamed Mursi i øvrigt undlod at omtale i tv-talen.

»Det vækker dyb bekymring og er noget, vi ser på med stor alvor. Jeg ser derfor frem til allerede i morgen sammen med mine EU-kolleger at drøfte, hvordan vi fortsat kan bidrage til den demokratiske overgang i Egypten«, siger Villy Søvndal til Ritzau.

Vil bevare fredsaftale med Israel
Mohamed Mursi sagde i talen, at han bærer et budskab om fred. Og at Egypten vil bevare deres internationale fredsaftaler med henvisning til den aftale landet underskrev med Israel tilbage i 1979, skriver AP.

»Israel sætter pris på den demokratiske proces i Egypten og respekterer udfaldet af præsidentvalget«, siger Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu ifølge Ritzau.

Han forventer, ifølge AP, at fredsaftalen fortsætter i sin nuværende form.

»Israel forventer at fortsætte samarbejdet med den egyptiske regering på grundlag af fredsaftalen mellem de to lande, som er i begge folks interesse og medvirker til regional stabilitet«, siger Benjamin Netanyahu.

Fredsaftalen, der afsluttede årtiers uroligheder, er Israels første med et arabisk land, og udgør en hjørnesten i landets sikkerhedspolitik.

USA og Iran lykønsker

Talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney lykønsker også det egyptiske folk.

»Vi lykønsker det egyptiske folk for denne milepæl i deres overgang til demokrati. (...) Vi mener, at det er afgørende for den egyptiske regering at fortsætte med at udfylde Egyptens rolle som en søjle for regional fred, sikkerhed og stabilitet«, siger han ifølge Ritzau.

LÆS OGSÅ

Også Iran er glade for Egyptens nye præsident, skriver Reuters.

Den iranske udenrigsminister, Ali Akbar Salehi, mener således, at Egypten nu er i sidste fase mod »en islamisk vækkelse«.

Mohamed Mursi vandt valget med 51,73 procent af stemmerne over rivalen Ahmed Shafik, som er militærets mand og tidligere ministerpræsident under Hosni Mubarak.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden