Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Dita Alangkara/AP
Foto: Dita Alangkara/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysk domstol stempler omskæring som vold

Omskæring af drenge af religiøse årsager må betragtes som vold. Børnene har ret til at sige fra, mener domstol

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis unge drenge i Tyskland bliver omskåret af religiøse årsager, er der tale om et problematisk indgreb, som må betragtes som en form for vold, der juridisk bør sidestilles med grov legemsbeskadigelse.

Det mener en domstol i den tyske by Köln i en opsigtvækkende dom, som fjerner en lovgivningsmæssig gråzone for læger.

Domstolen mener, at »barnets kropslige fundamentale rettigheder er vægtigere end forældrenes fundamentale rettigheder«.

LÆS OGSÅ

»Forældrenes religionsfrihed og ret til at uddanne deres børn vil ikke blive uacceptabelt kompromitteret, hvis de venter, indtil barnet selv kan beslutte sig for at blive omskåret«, lyder det i dommen.

Ret til at sige fra
Dermed mener retten, at børnene har ret til at sige fra, hvis forældrene insisterer på, at børnene skal lade sig omskære.

»Barnets krop er uoprettelig, og den bliver permanent ændret af en omskæring. Denne handling strider mod barnets mulighed for senere at beslutte sig for sin religiøse overbevisning«, hedder det i dommen.

Dommen kommer på baggrund af, at en læge var under anklage. Lægen blev sigtet for overgreb efter at have omskåret en fire år gammel dreng på opfordring fra forældrene.

Lægen er tidligere blevet frikendt i to lavere retsinstanser. I denne omgang opretholdt retten den oprindelige sigtelse om »alvorlig kropslig skade«, men lægen blev alligevel frikendt, fordi reglerne på området har været uklare.

Afgørelse har stor betydning

Den tyske juraekspert Holm Putzke siger til avisen Financial Times Deutschland, at tirsdagens afgørelse er af stor betydning for lægestanden.

Domstolen har ikke ladet sig skræmme af anklager om antisemitisme, men i stedet givet en klar definition af den gældende lov, mener han.

Tusindvis af drenge bliver årligt omskåret i Tyskland - især i landets store jødiske og muslimske samfund.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslår, at omkring hver tredje dreng under 15 år verden over er omskåret. I USA bliver indgrebet ofte foretaget af hygiejniske årsager.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden