Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Forbud mod omskæring af små drenge udløser fælles religiøs front

Jøder og muslimer i Tyskland og Frankrig er vrede over stigende religiøs intolerance.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Intolerancen mod religion vokser, og regeringer forsøger i stigende grad at hindre den frie udfoldelse af religion.

Sådan lyder advarslen fra en stribe europæiske rabbinere og imamer, som på et møde senere på ugen i Stuttgart i Tyskland vil drøfte, hvad de betragter som et stigende antal overgreb på troende.

Advarslen kommer, efter at en domstol i Köln tidligere på måneden udstedte et forbud mod omskæring af meget små og mindreårige drenge. Ifølge domstolen kan omskæringen skade dem fysisk, og den bør først finde sted, når drengene selv kan bestemme. Men det anfægter muslimer og jøder.

Jøder og muslimer har deres fulde plads i Tyskland»Omskæring har været grundlaget for at tilhøre det jødiske fællesskab. Det har været praktiseret i 4.000 år, og det kan ikke ændres«, lød det fra formanden for de europæiske rabbinere, Pinchas Goldschmidt. Lignende formuleringer brugte ledende imamer i Tyskland.

Det kan gå helt galt
Også i Frankrig er jøder og muslimer vrede.

»Det begynder altid med, at man peger nogle særlige grupper ud med henvisning til, at de er anderledes end de andre. Vi skal passe på, for det kan gå helt galt«, siger en gruppe unge jødiske mænd i Marais-kvarteret i Paris, hvor der fortsat er en stor jødisk befolkningsgruppe.

LÆS ARTIKEL Temaet er følsomt både i Frankrig og Tyskland, og reaktionerne på den tyske domstols kendelse, som dog kun har retslig virkning i Köln og omegn, fik den tyske regering til at handle hurtigt. »Jøder og muslimer har deres fulde plads i Tyskland«, lød det fra udenrigsminister Guido Westerwelle, og forbundskansler Angela Merkel bebuder initiativer, som skal sikre jøders og muslimers fortsatte ret til at praktisere omskæring. Religiøse ledere er på vagtMen både de jødiske og de muslimske ledere er på vagt.

For sagen er ifølge Pinchas Goldschmidt blot det seneste eksempel på, hvordan regeringer forsøger at lægge hindringer i vejen for den frie religionsudfoldelse: forbud mod opførelse af minareter i Schweiz, forslag i Holland om stop for salg af halalkød og forbud mod visse former for slør i Belgien og Frankrig.

Jøder overfaldet efter skoledrab
Men jøder og muslimer føler sig især ramt af intolerancen i hverdagen, og i Frankrig klager de jødiske organisationer over en voksende antisemitisme – og her har det i flere tilfælde været så som så med solidariteten muslimer og jøder imellem.

Den seneste anledning var en aggression mod tre unge jødiske mænd i Villeurbanne uden for Lyon. De blev angrebet af en gruppe unge muslimer, som – mens de slog de tre jøder med jernstænger – råbte antisemitiske slagord og rev kippaerne af deres hoveder.

»I ugerne efter mordene på Ozar Hatorah-skolen i Toulouse er antallet af antisemitiske overgreb steget betydeligt«, siger Richard Prasquier, der er formand for sammenslutningen af jødiske organisationer i Frankrig, Crif, til avisen Le Figaro. Han henviser til terroristen Mohamed Merahs mord på tre børn og en lærer på en jødisk skole 19. marts.

Mindehøjtideligheder over hele landet

I de følgende dage var der mindehøjtideligheder på skoler landet over, og mange steder nægtede de muslimske elever at deltage. »Man gør kun noget for jøderne. Når hundredvis af palæstinensere bliver myrdet af Israel, lukker man øjnene«, lød standardsvaret landet over, og mange imamer peger på, at medlemmer af jødiske ungdomsorganisationer optræder provokerende i de kvarterer i Paris, hvor muslimer og jøder bor tæt sammen.

LÆS LEDER For antisemitiske og antimuslimske holdninger er ikke længere tabu, vurderer Esther Benbassa, der er professor i moderne judaisme.

Hun peger i nyhedsmagasinet Le Nouvel Observateur på, at mange unge muslimer føler sig tilsidesat i det franske samfund, og at de er jaloux på de velintegrerede jøder. Men det er især konflikten i Mellemøsten, som er afgørende, mener Esther Benbassa:

»Alt drejer sig om den israelsk-palæstinensiske konflikt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden