Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Militærleder. USA's præsident, Barack Obama, er ikke kun den politiske leder af stormagten mod vest, men også Commander in Chief - leder af militæret.
Foto: Susan Walsh/AP

Militærleder. USA's præsident, Barack Obama, er ikke kun den politiske leder af stormagten mod vest, men også Commander in Chief - leder af militæret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA-analytiker: Pind og Helveg vrøvler om dronefly

Danske politikere har ikke styr på fakta i deres kritik af Obama.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Søren Pind (V) og Rasmus Helveg Petersen (R) skal have bedre styr på fakta, før de kritiserer den udenrigspolitik, som bliver ført fra Det Hvide Hus.

Ellers kan det have betydning for Danmarks ualmindeligt gode forhold til USA, siger USA-analytikeren Mette Nøhr Claushøj, der har studeret international lovgivning og terrorlovgivning på Columbia University i New York.

LÆS OGSÅ

Målet er at ramme terrorister
Hun forklarer, at der ikke findes nogen fuldstændig sikker international definition af, hvad terrorisme er, men at den generelle opfattelse af definitionen er angreb på civile for at opnå politiske mål.

Dermed har Rasmus Helveg Petersen ikke ret i, at USA's droneangreb »ikke er en retsstat værdig« og er en pendant til terrorisme, som han siger i dagens udgave af Politiken.

»Det passer simpelthen ikke. For målet her er ikke at ramme civile. Målet er at ramme terrorister. Og der bliver jeg nok nødt til at sige, at det er almindeligt, når Obama-administration henholder sig til, at det er krigsførelse mod militær, så har man aldrig sat folk til rettergang«, forklarer Mette Nøhr Claushøj og tilføjer.

Det er jo ikke sådan, at man sagde, at hvis man kunne ramme Hitler med en bombe under Anden Verdenskrig, så skulle han i retten først. Sådan er det jo ikke, når der er krig.

»Det er jo ikke sådan, at man sagde, at hvis man kunne ramme Hitler med en bombe under anden verdenskrig, så skulle han i retten først. Sådan er det jo ikke, når der er krig«.

Obama er det amerikanske militærs øverste leder
Det er også ærgerligt, at Søren Pind tager fejl, når han vurderer, at Barack Obama ikke modtager militær rådgivning, før han beordrer droneflyene i aktion.

Der har han (Søren Pind, red.) misforstået det amerikanske militær fuldstændigt. Obama er og officielt set lederen af den amerikanske hær. Det står i forfatningen.

»Der har han (Søren Pind, red.) misforstået det amerikanske militær fuldstændigt. Obama er Commander in Chief og officielt set lederen af den amerikanske hær. Det står i forfatningen«, forklarer hun.

SKRIV

Titlen som militærets øverste leder giver Barack Obama mulighed for blandt andet at erklære krig, men Mette Nøhr Claushøj fortæller, at præsidenten altid vil blive rådgivet af en stabschef, der dækker de forskellige militærafdelinger, USA har.

»Jeg garanterer for, at når Obama sidder med de her lister og siger ja og nej, så er det ud fra anbefalinger han har fra den militære leder, og det er noget, han gør som Commander in Chief og ikke som politiker«.

Danmark vil fortsat være velset

Og selv om Mette Nøhr Claushøj udmærket kan forstå de to udenrigsordføreres interesse i at debattere og kritisere brugen af de computerstyrede dronefly, mener hun, det er en »pseudodebat«.

Hun forklarer, at der er masser af plads til at kritisere USA, og at udmeldinger i de danske medier med stor sandsynlighed ikke får nogen konsekvenser, da hun heller ikke forventer, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil brokke sig over droneflyene med USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.

Og dermed er der heller ikke udsigt til, at Danmark bliver mindre velanset på den anden side af Atlanterhavet, hvor vi har et ry som et »retskaffent og etisk land«, der går forrest, når det gælder global opvarmning og generelt agerer solidt og stabil.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden