Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Afvist. Jens-Kristian Lütken måtte ikke komme ind i Bahrain.
Foto: Privatfoto

Afvist. Jens-Kristian Lütken måtte ikke komme ind i Bahrain.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker nægtet indrejse til Bahrain

Jens-Kristian Lütken har fornærmet kongen af Bahrain og må derfor ikke rejse inde i landet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad der skulle have været et hyggeligt besøg i Bahrains hovedstad Manama i forbindelse med en lang mellemlanding endte i stedet med en overnatning i lufthavnen og afhøringer for Jens-Kristian Lütken, landsformand for organisationen Silba.

Han blev nægtet indrejse i Manamas lufthavn på grund af majestætsfornærmelser.

Årsagen til majestatsfornærmelsen findes i en artikel fra Avisen.dk tilbage i 2011, hvor Jens-Kristian Lütken opfordrer Dronning Margrethe til at lade »elefantordenen og andre hædersbeviser blive hjemme«, hvis hun tog på statsbesøg i Rusland - en udtalelse som i artiklen kædet sammen med Kongehusets beslutning om at tildele kongen af Bahain, Hamad ibn Isa Al Khalifa, en Elefantorden.

»Jeg er jo en indbildt fjende. Jeg kan ikke udgøre nogen sikkerhedsrisiko. Det er helt ude af proportioner«, siger Jens-Kristian Lütken til politiken.dk.

SE OGSÅ

Historien fandt herefter vej til en arabisksproget avis i Bahrain, og det var med den i hånden, at myndighederne i lufthavnen nægtede Jens-Kristian Lütken indrejse.

»Med alt respekt for Avisen.dk, så havde jeg ikke regnet med, at deres historier blev citeret i arabiske medier. Men så snart det bare tilnærmelsesvis berør kongefamilien, så betragter man det som en fornærmelse. De er hævet over alle andre«, siger han.

Politisk baggrund
Myndighederne hæftede sig også ved, at Jens-Kristian Lütken er landsformand for Silba, en organisation, som arbejder for at fremme frihed og demokrati og blandet andet laver valgobservationer.

Men ifølge Jens-Kristian Lütken havde myndighederne intet at frygte ved at lade ham komme ind i landet.

»Jeg havde undersøgt, før jeg tog af sted, om der var nogen mulighed for at mødes med nogen. Men oppositionen sidder i udlandet, så det var som ren turist, jeg gerne ville se hovedstanden«.

En bjørnetjeneste
Han mener derimod, at myndighederne har gjort sig selv en bjørnetjeneste, hvis formålet med afvisningen var at skjule de dårlige forhold i landet.

»Hvis jeg havde været der en time, så havde ingen taget notits af det, men nu kommer der nyt fokus på, hvilke forhold oppositionen og menneskerettighedsforkæmperne lever under i dette land«, siger Jens-Kristian Lütken.

Samtidig tror han, at den igangværende sag mod den dansk-bahrainske aktivist Al-Khawaja kan have spillet en faktor i afvisningen.

»Al-Khawajas har jo lige sagt, at han ikke vil have en advokat i sagen, så de er ekstra meget på stikkerne over for danskere, som har en politisk tilknytning og har en en holdning til Mellemøsten«.

Sidste del af ferie

Opholdet i Bahrains hovedstad var sidste del af en tre uger lang rundrejse i Centralasien og Mellemøsten i forbindelse med Silbas arbejde.

Siden søndag har Jens-Kristian Lütken dog holdt fri og blandt andet besøgt Dubai. Hjemrejsen til Danmark skulle foregå via lufthavnen i Manama, og det var i den forbindelse, at Jens-Kristian Lütken håbede, at kunne besøge hovedstaden, mens han ventede på sit fly.

»Jeg troede, at når det bare var et transitvisum, ville de nok ikke sætte det helt store maskineri i gang. Men jeg tog fejl«.

SE OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden