Afvist. Jens-Kristian Lütken måtte ikke komme ind i Bahrain.
Foto: Privatfoto

Afvist. Jens-Kristian Lütken måtte ikke komme ind i Bahrain.

Internationalt

Dansker nægtet indrejse til Bahrain

Jens-Kristian Lütken har fornærmet kongen af Bahrain og må derfor ikke rejse inde i landet.

Internationalt

Hvad der skulle have været et hyggeligt besøg i Bahrains hovedstad Manama i forbindelse med en lang mellemlanding endte i stedet med en overnatning i lufthavnen og afhøringer for Jens-Kristian Lütken, landsformand for organisationen Silba.

Han blev nægtet indrejse i Manamas lufthavn på grund af majestætsfornærmelser.

Årsagen til majestatsfornærmelsen findes i en artikel fra Avisen.dk tilbage i 2011, hvor Jens-Kristian Lütken opfordrer Dronning Margrethe til at lade »elefantordenen og andre hædersbeviser blive hjemme«, hvis hun tog på statsbesøg i Rusland - en udtalelse som i artiklen kædet sammen med Kongehusets beslutning om at tildele kongen af Bahain, Hamad ibn Isa Al Khalifa, en Elefantorden.

»Jeg er jo en indbildt fjende. Jeg kan ikke udgøre nogen sikkerhedsrisiko. Det er helt ude af proportioner«, siger Jens-Kristian Lütken til politiken.dk.

SE OGSÅ

Historien fandt herefter vej til en arabisksproget avis i Bahrain, og det var med den i hånden, at myndighederne i lufthavnen nægtede Jens-Kristian Lütken indrejse.

»Med alt respekt for Avisen.dk, så havde jeg ikke regnet med, at deres historier blev citeret i arabiske medier. Men så snart det bare tilnærmelsesvis berør kongefamilien, så betragter man det som en fornærmelse. De er hævet over alle andre«, siger han.

Politisk baggrund
Myndighederne hæftede sig også ved, at Jens-Kristian Lütken er landsformand for Silba, en organisation, som arbejder for at fremme frihed og demokrati og blandet andet laver valgobservationer.

Men ifølge Jens-Kristian Lütken havde myndighederne intet at frygte ved at lade ham komme ind i landet.

»Jeg havde undersøgt, før jeg tog af sted, om der var nogen mulighed for at mødes med nogen. Men oppositionen sidder i udlandet, så det var som ren turist, jeg gerne ville se hovedstanden«.

En bjørnetjeneste
Han mener derimod, at myndighederne har gjort sig selv en bjørnetjeneste, hvis formålet med afvisningen var at skjule de dårlige forhold i landet.

»Hvis jeg havde været der en time, så havde ingen taget notits af det, men nu kommer der nyt fokus på, hvilke forhold oppositionen og menneskerettighedsforkæmperne lever under i dette land«, siger Jens-Kristian Lütken.

Samtidig tror han, at den igangværende sag mod den dansk-bahrainske aktivist Al-Khawaja kan have spillet en faktor i afvisningen.

»Al-Khawajas har jo lige sagt, at han ikke vil have en advokat i sagen, så de er ekstra meget på stikkerne over for danskere, som har en politisk tilknytning og har en en holdning til Mellemøsten«.

Sidste del af ferie

Opholdet i Bahrains hovedstad var sidste del af en tre uger lang rundrejse i Centralasien og Mellemøsten i forbindelse med Silbas arbejde.

Siden søndag har Jens-Kristian Lütken dog holdt fri og blandt andet besøgt Dubai. Hjemrejsen til Danmark skulle foregå via lufthavnen i Manama, og det var i den forbindelse, at Jens-Kristian Lütken håbede, at kunne besøge hovedstaden, mens han ventede på sit fly.

»Jeg troede, at når det bare var et transitvisum, ville de nok ikke sætte det helt store maskineri i gang. Men jeg tog fejl«.

SE OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce