Senioraction. Selv om Arnold Schwarzenegger (t.h.) netop har rundet 65 år, er han langt fra gået på pension. I disse dage åbner han sin egen tænketank sammen med universitetet USC i Californien. Og billedet her er taget i sidste måned, da han gjorde reklame for sin nye actionfilm, 'The Expendables 2', sammen med medskuespiller Sylvester Stallone (t.v.), som netop er fyldt 66 år.
Foto: John Shearer/AP

Senioraction. Selv om Arnold Schwarzenegger (t.h.) netop har rundet 65 år, er han langt fra gået på pension. I disse dage åbner han sin egen tænketank sammen med universitetet USC i Californien. Og billedet her er taget i sidste måned, da han gjorde reklame for sin nye actionfilm, 'The Expendables 2', sammen med medskuespiller Sylvester Stallone (t.v.), som netop er fyldt 66 år.

Internationalt

Arnold Schwarzenegger stifter sin egen tænketank

Den tidligere actionhelt bliver nu professor og danner tænketank med nobelprisvinder og toppolitikere.

Internationalt

Først var han bodybuilder, så blev han Hollywoodstjerne, og sidenhen kunne han kalde sig guvernør i Californien. Nu kan den muskuløse mand også skrive professor på sit svulmende cv.

Arnold Schwarzenegger stifter sin egen tænketank. Det sker i samarbejde med det ansete University of Southern California, USC, i Los Angeles. Og selv om den østrigsk fødte kæmpe netop har genoptaget sin Hollywoodkarriere med actionbraget ’The Expendables 2’, er det på ingen måde filmprojekter, tanken skal udtænke.

Arnold har bestyrelsen fuld af stjerner Tænktetanken har fået navnet ‘USC Schwarzenegger Institute for State and Global Policy’ og skal forske i alt fra miljøproblemer til økonomiske reformer. I instituttets rådgivende bestyrelse kan Schwarzenegger stille med et rent stjernehold af forskere og politikere. Heriblandt USA’s tidligere udenrigsminister George Shultz og Rajendra Pachaur, som vandt Nobels fredspris i 2007.

Instituttet bliver finansieret af bagmanden selv. 20 millioner dollar – omtrent 120 millioner kroner – kommer fra dels Arnolds egen formue, dels fra penge, han har samlet ind til formålet.

Schwarzenegger siger selv om tænketanken, at den giver ham mulighed for at videregive sine erfaringer fra syv års politisk arbejde i Californiens hovedstad, Sacramento.

De fleste danskere kender ham nok bedst fra actionfilm som ’Terminator’, ’Commando’ og ’Sidste Udkald/Total Recall’, hvor han med sin tykke accent sjældent havde de dybeste replikker. Men i USA er han også anerkendt som politiker, måske mest for, at han ikke har ladet sit virke begrænse af partipolitik. Blandt andet bliver det ofte fremhævet, at han som republikansk guvernør samarbejdede med demokraterne i sin delstat om at vedtage en strammere miljø- og klimalovgivning, som lå langt fra hans eget partis linje.

»En af de vigtigste ting, jeg lærte som Californiens guvernør var, at de bedste løsninger på fælles problemer kun kunne findes, når begge sider var villige til at engagere sig med omtanke og respekt for hinanden«, siger Arnold Schwarzenegger i en pressemeddelelse.

I USA er der for tiden stigende bekymring over, at lovgivningsprocessen er gået i hårdknude, fordi landets to store partier nægter at samarbejde. Det ses ofte ved, at love strander i en af landets to lovgivende forsamlinger, tilsammen kaldet Kongressen, fordi ingen vil indgå kompromiser.

Tænketank skal bryde partiskel

Schwarzenegger understreger, at tiden er inde til at bryde med de traditionelle partiskel og arbejde på tværs af partier – på engelsk kaldet post-partisanship:

»Dette institut er dedikeret til at fremme en ny æra af post-partisanship, hvor løsninger er et resultat af intelligent og dannet diskussion mellem mennesker med dybfølte principper, som forstår behovet for at arbejde sig igennem uenighederne og opnå ægte løsninger«.

I tænketankens rådgivende bestyrelse sidder udover de to navnte også USA’s tidligere boligminister Henry Cisneros, Mexicos tidligere præsident Vicente Fox Quesada, Østrigs nuværende kansler, Werner Faymann, og endelig Kandeh K. Yumkella, som leder FN’s organisation for industriel udvikling, UNIDO.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce