Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ITAR-TASS (arkiv)/AP
Foto: ITAR-TASS (arkiv)/AP

Censur. Før sommerferien vedtog Ruslands parlament en række love, der kan være i strid med den forfatningssikrede forsamlings- og ytringsfrihed.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny russisk lovgivning lægger bånd på oppositionen

Ruslands parlament har begrænset oppositionens rettigheder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Før sommerpausen nåede Ruslands parlament at vedtage en række nye love, som markant begrænser oppositionens manøvrerum:

En kraftig forhøjelse af bøder for at deltage i demonstrationer, som ikke er tilladt af myndigheder eller volder menneskelig eller materiel skade. Bøder forhøjet fra maksimalt 935 kroner til op til over 5.200.

LÆS OGSÅ

Samtidig er procedurerne for tilladelse til at protestere skærpet, så færre demonstrationer tillades.
'Udenlandske agenter'

En lov om, at alle organisationer eller enkeltpersoner, der »bedriver politisk aktivitet« og modtager støtte fra udenlandske fonde, skal lade sig registrere som »udenlandske agenter«.

Kirkelige organisationer er undtaget som »humanitære«. I sidste øjeblik før vedtagelse af loven blev organisationer, der modtager russisk statsstøtte, undtaget, da flere officielle medier modtager udenlandsk støtte.

Efter sommerpausen ventes loven skærpet med henblik på at sikre, at uafhængige medier skal registreres som »udenlandske agenter«.
Kommunistiske tilstande

En skærpelse af loven imod »bagvaskelse« af og »spredning af falske oplysninger« om statslige organisationer, embedsmænd og erhvervsfolk. Det kan nu straffes med bøder på op til næsten en million kroner, og internetsider, som forbryder sig imod loven, kan lukkes.

Den form for lovgivning har en række tidligere kommunistiske lande afskaffet på stærk opfordring fra blandt andet Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE).

LÆS OGSÅ

Internetudbydere er blevet pålagt at anskaffe sig dyrt udstyr til overvågning af aktiviteten på deres net. Et nyt statsligt organ får ret til at overvåge og lukke internetsider.

Mikhail Fedotov, formand for præsidentens Råd for Civilsamfund og Menneskerettigheder, har udtalt, at flere af de nye love kan være i strid med den forfatningssikrede forsamlings- og ytringsfrihed.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden