Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Steven Hausler/AP
Foto: Steven Hausler/AP

TØRKE. Ko leder efter græs på afsvedet mark i Kansas, en af de tørkeramte stater i USA's kornbælte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stigende fødevarepriser bekymrer eksperter

Importører er bange for følgerne af den dårlige kornhøst i USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En udbredt tørke i USA ventes at give et betragteligt fald i høstudbyttet.

Og det kan sende fødevarepriserne opad, når verdens største korneksportør får en elendig høst - til stor bekymring for lederne i en række lande, hvor det kan skabe kriser.

»Der er utvivlsomt stigende ængstelse i udviklingslande verden over, der spekulerer over, hvad det her betyder for dem«, siger Marc Sadler, landbrugsekspert i Verdensbanken, til Financial Times.

LÆS OGSÅ

Priser på majs, hvede og sojabønner er steget mærkbart, hvilket skaber frygt for fødevareinflation, skriver avisen.

»Bekymringen er størst, når det gælder lande med stor fødevareimport og nogle af de fattigste importørlande i Afrika syd for Sahara«, siger økonom Thomas Helbling fra Den Internationale Valutafond.

Flere lande skal fylde lagrene
Der er store udsving i de følger, stigende kornpriser kan få.

Egyptens myndigheder melder om den bedste høst i mange år og venter derfor, at behovet for at importere korn er 20 procent lavere end sidste år.

Men andre lande som Marokko og Indien kan på grund af et mindre høstudbytte komme til at skulle ud på verdensmarkedet for at købe korn.

Også sydkoreanerne følger udviklingen nøje. De importerer størstedelen af deres korn fra USA og frygter, at krisen kan give større prishop end i 2008, hvor der også var problemer med at sikre en tilstrækkeligt god kornhøst.

Dyreavlere: Stop biobrændsel

Prisstigningerne kan også gøre det dyrere for kødproducenterne. De amerikanske svineavleres sammenslutning, National Pork Producers Council, har stillet sig bag en række kongresmedlemmers forslag om at begrænse fremstillingen af biobrændstof til brug i blandt andet bilmotorer i det kommende års tid.

De peger på, at op mod 40 procent af høsten kan gå til fremstilling af biobrændstof som drivmiddel.

LÆS OGSÅ Biobrændstof er en tveægget katastrofe

Imens advarer eksperter mod panik.

»Det er nødvendigt med omtanke fra regeringerne. I tidligere mangelsituationer har vi haft embargoer, der øgede folks bekymring for forsyningssikkerheden og fik dem til at tage beslutninger, der ikke fremmede forsyningssikkerheden globalt set«, mener Greg Paige, der er chef for den internationale kornvirksomhed Cargill ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden