0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Drama i Tampa i nat: Romney nomineret efter intense protester

Dele af Romneys partifæller udvandrede i protest op til udnævnelsen af ham som republikanernes præsidentkandidat.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Thiemann
Foto: Per Thiemann

Protest. Cowboyklædte delegerede fra Texas var blandt de mest højlydte i bølger af protester mod, at tilhængere af Ron Paul blev udelukket fra republikanernes partikongres i nat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bitter splittelse i det republikanske parti kom til fuldt udtryk ved første dag af republikanernes partikongres i Tampa, Florida.

Efter timers fredelig stemning begynder protestråb pludselig at stige og stige i styrke, til de til sidst overdøver alt andet i den store sal i Tampa Bay Times Forum.

Atmosfæren bliver antændt, fordi partiledelsen vil sætte en stopper for et mindretal i partiet, der ikke støtter Mitt Romney som partiets præsidentkandidat.

Ron Paul-tilhængere bliver smidt ud Det sker, da dirigenten beder konventet godkende en liste over delegerede ved kongressen, som udelukker halvdelen af delegationen fra delstaten Maine, hvor næsten alle støtter den libertære Ron Paul frem for Mitt Romney. Partitoppens påstand er, at valget af delegerede ikke er foregået korrekt i Maine.

Nej-råbene gjalder gennem salen fra store grupper af delegerede, og det er svært at afgøre, om ja-råbene er højere. Men oppe på scenen siger partiformand Rience Priebus, at regelændringen er vedtaget. Flere råber om »indlæg til forretningsordenen« – den tekniske betegnelse for at kunne få ordet og protestere over afstemningen.

Da Priebus gør mine til at fortsætte ufortrødent, rejser hundredvis af delegerede og råber taktfast: »Lad Maine deltage, lad Maine deltage«. Efter et minut begynder andre i salen at råbe: »Sæt jer ned, sæt jer ned«, så lydniveauet stiger voldsomt. Nogle råber »USA! USA! USA!«.

Partiformanden banker flere gange forgæves med sin hammer for at kalde kongressen til orden, men ignorerer fortsat protesterne. Den store cowboyklædte delegation fra Ron Pauls hjemstat Texas rejser sig råbende, mens de vifter med deres lyse hatte.

Til sidst udvandrer delegationen fra Maine fra salen i protest – et meget tydeligt syn, da alle bærer hvide kasketter. En af dem er Eric Brakley, der er dybt forbitret, da politiken.dk møder ham på hans vej ud:

»Alle i salen kunne høre, at der var protester mod, at vi ikke må deltage. Men partiledelsen lukkede bare ørerne og lod, som om der ingen protester var, så de kunne komme videre uden at lade Maines delegerede deltage«, siger Eric Brakley.

Bortviste delegerede: Utrolig respektløst
Brakley føler sig sikker på, at der intet var i vejen med valget af delegerede i Maine, og at Romneys tilhængere i partitoppen blot vil udelukke tilhængere af Ron Paul. Han er dybt frustreret over, at han end ikke kunne få lov at bede om en afstemning om spørgsmålet.

»Alt, vi ville, var, at konventet skulle stemme om, hvorvidt vi kunne deltage. Det var utrolig respektløst, at de end ikke ville lade folk høre os sige det«.

Inde i salen går der kun få øjeblikke, før stemningen når et nyt kogepunkt. Det sker, da partitoppen annoncerer nye regler, som gør det muligt at udelukke delegerede fra fremtidige kongresser, hvis de er uenige med flertallet i partiet om, hvem der skal være præsidentkandidat.

Havde man haft sådanne regler ved den igangværende kongres, kunne man med andre ord have sørget for at udelukke hele det mindretal i salen, som ikke støtter Mitt Romney, fordi de hellere vil have den libertære Ron Paul.

Nej-råbene gjalder igen gennem salen fra store grupper af delegerede, da spørgsmålet kommer til afstemning. Det er svært at afgøre, om ja-råbene er højere. Men oppe på scenen siger John Boehner fra partitoppen, at regelændringen er vedtaget.