»Now, let me be clear«. Obama vil meget gerne gøre alt forståeligt for amerikanerne.
Foto: MISHA JAPARIDZE/AP

»Now, let me be clear«. Obama vil meget gerne gøre alt forståeligt for amerikanerne.

Internationalt

Obamas retorik-kneb er afsløret

Barack Obama er kendt for sin retoriske sans og taler, der kan imponere enhver. Læs her, hvordan han gør.

Internationalt

Præsident Barack Obama vinder Nobels Fredspris for at indgyde håb i verden, han har vundet Ruslands gunst ved at skrinlægge et omstridt missilskjold, og han har fået Irans præsident Ahmadinejad til at tale med USA igen.

Obamas taleevner får ofte æren for hans politiske formåen - og nu afslører nyhedsbureauet AP det største retoriske kneb af alle:

Han gør det »helt klart«.

Med al den snak til hele verdens befolkning, kan man ikke rigtig bebrejde præsidenten for at gentage sig selv. Derfor er journalister og politikere, der jævnligt lytter til Obamas taler, efterhånden begyndt at afvente særlige fraser som:

'Tag ikke fejl'. 'Forandring er ikke let'. 'Det vil ikke ske natten over'.

Obama skaber klarhed Men i portfolioen af præsidentielle fraser, er der især én favorit hos Obama: »Let me be clear« eller på godt dansk: »Lad mig gøre det helt klart«.

»Lad mig gøre det helt klart«, sagde han, da han forleden vandt Nobels fredspris. »Jeg anser ikke prisen som en anerkendelse af mine egne bedrifter, men snarere som en anerkendelse af amerikansk lederskab på vegne af det håb, der eksisterer hos folk i alle nationer«.

»Lad mig gøre det helt klart«, sagde han i en af sine utallige taler for sundhedsreformen. »Hvis du kan lide din læge eller din sygeplejerske, så kan du beholde dem«.

»Lad mig gøre det helt klart«, sagde han, da han talte om nationale tests af studerende. »Succes skal dømmes ud fra resultater, og test er et vigtig værktøj til at få disse resultater«.

Obama skaber klarhed med vilje
Men galskaben har en mening, siger en talsmand fra det Hvide Hus, Josh Earnest, til nyhedsbureauet:

»Mens nogle i Washington forsøger at drage fordel af politisk uklarhed, så forsøger præsidenten derimod gentagne gange at gøre det helt klart, hvor han står, og hvad hans amitioner er«.

Igen og igen

Og bare for dokumentationens skyld, følger her en række eksempler på, når præsidenten gør sig forståelig:

 • Om terrorister - »Lad mig gøre det helt klart: Vi er i krig med al-Qaeda og deres forbindelser«.
 • I Iran - »Lad mig gøre det helt klart: Irans atomære og ballistiske missilaktivitet forårsager en rigtig trussel, ikke bare mod USA, men mod Irans naboer og vores allierede«.
 • Om krak i bilindutrien - »Lad mig gøre det helt klart: Regeringen har ingen planer om at lede General Motors«.
 • I Moskva - »Lad mig gøre det helt klart: Amerika ønsker et stærkt, fredeligt og velstående Rusland«.
 • I Ghana - »Lad mig gøre det helt klart: Afrika er ikke en rå karikatur af et kontinent i evig krig«.
 • I Italien, i en tale om USAs tidligere mangel på engagement i klimakampen - »Lad mig gøre det helt klart: De dage er forbi«.
 • I Trinidad, i en tale, hvor USA øger økonomiske bidrag til landet - »Lad mig gøre det helt klart: Dette er ikke velgørenhed«.

Nyhedsbureauet har også samlet et udklip af Obamas klare budskaber her:

SE VIDEO AP's sammenklip af Obamas klarheder(eksternt link til YouTube)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce