0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Eksperter advarer: Der er mere ekstremt vejr i vente

2011 var vejrmæssigt et ekstremt år med mudderskred, hedebølge og orkaner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sergey Ponomarev/AP
Foto: Sergey Ponomarev/AP

SKYBRUD. Byen Krimsk, der ligger omkring 200 kilometer nordvest for feriebyen Sotsji ved Sortehavet, var den hårdest ramte i weekendens uvejr.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste uger er der igen og igen rapporteret store ødelæggelser forårsaget af uvejr.

I weekenden døde mere end 170 personer i Rusland, da himlen åbnede sig og gav enorme oversvømmelser.

I det sydøstlige Bangladesh er mindst 100 mennesker omkommet, da tre dages voldsom regn udløste jordskred.

USA har nu i omkring to uger været ramt af en massiv hedebølge, der har kostet mere end 70 mennesker livet, og i løbet af årets første seks måneder har landet oplevet fire kraftige storme.

Det sydlige Grønland, det nordlige Rusland og en del af det østlige USA har indtil videre oplevet et usædvanligt varmt 2012.

Sidste år hårdt ramt I går offentliggjorde den amerikanske forskningsinstitution NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en rapport, hvor sidste år 2011 bliver beskrevet som et ekstremt vejr-år, skriver CNN.

Der var orkanen Irene, oversvømmelser i Thailand og det sydlige Kina og tørke på Afrikas Horn.

FOTO

I Brasilien forårsagede store vandmasser mudderskred og store dele af Europa kæmpede med hedebølge.

Ifølge NOAA har ni af de ti varmeste år nogensinde fundet sted siden årtusindskiftet.

NOAA skriver i rapporten, at det er i dag er 20 gange mere sandsynligt, at vi ser La Nina-fænomenet, der er et modstykke til El Nino, end for 50 år siden.

Største fare er vand
I dag advarer den britiske regerings rådgivere ifølge Reuters om, at risikoen for oversvømmelse af engelske hjem og virksomheder i 2035 vil være fire gange så højt som i dag, hvis der ikke gøres noget for klimaet.

LÆS MERE

Storbritannien har netop overstået den vådeste juni nogensinde, og det skønnes, at oversvømmelser vil blive det mest ødelæggende i dette århundrede.

Rådgiverne konkluderer, at briterne skal sikre sig mod vandmængder, overveje placeringen af nybyggeri og opfordre husholdningerne til at spare vand.

Fire typer ekstremer

Men udfordringen for meteorologerne er at forstå, om det ekstreme vejr skyldes klimaforandringer eller er helt naturlige, siger Chris Field, der er direktør for et amerikansk institut for global økologi.

LÆS MERE

Rapporten fra NOAA påpeger eksempelvis på, at der ved nogle af de ekstreme vejrtilfælde fra sidste år spiller andre faktorer ind.

»Mens vi forandrer klimaet, ændrer vi sandsynligheden for ekstremt vejr«, siger Chris Field, han sammenligner det med at sandsynligheden for at køre galt stiger, hvis du trykker på speederen.

Han tilføjer, at der findes fire typer ekstremt vejr, og at de fire typer har forandret sig de seneste 50 år:

  • Høj varme
  • Kraftig nedbør og oversvømmelser
  • Varig og intens tørke
  • Ekstremer relateret til forhøjet vandstand

»I stigende grad kaster vi terningen mod disse meget ødelæggende ekstremer«, siger Chris Field, der afviser, at alle former for ekstremt vejr skyldes klimaforandringer.

Læs mere:

Annonce

Læs mere