Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Hviderussisk KGB overvåger 3F

Ansat fra 3F blev fuppet til at videregive interne dokumenter, da KGB udgav sig for at være en kollega. Ekspert kalder det »alarmerende«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fagforbundet 3F er blevet snydt til at sende interne dokumenter til det, der formodentlig er den hviderussiske efterretningstjeneste KGB.

Det fortæller Mads Lund, som er ansat i 3F’s Solidaritets- og Bistandsteam. I første omgang kan det betyde, at 3F’s hviderussiske samarbejdspartnere bliver arresteret. I næste risikerer 3F at blive retsforfulgt.

»Vi har hele tiden vidst, at vi blev overvåget, men det her var meget ubehageligt. Nu ved de præcis, hvad vi går og laver«, siger Mads Lund.

10.000 skal lære om fagforeninger Det er ham, der står i spidsen for et projekt i Hviderusland, som overvåges tæt af den hviderussiske stat.

Principielt er det ikke ulovligt, når 3F rejser til Hviderusland for at lære cirka 10.000 mine- og elektronikarbejdere, hvordan de organiserer sig i fagforeninger, der er uafhængige af diktator Aleksandr Lukasjenkos statskontrollerede forbund med to millioner arbejdere.

Loven overtrædes først, hvis en hviderussisk organisation modtager økonomisk støtte udefra til et ikke-statsgodkendt projekt. Det var blandt andet det, der førte til fængsling af lederen af den hviderussiske menneskerettighedsorganisation Viasna.

LEDER

»Det virker, som om de leder efter en underskrevet kontrakt mellem 3F og den uafhængige fagforening i Hviderusland. Jeg tror, at de planlægger at køre en retssag mod os«, siger Mads Lund.

Ifølge Amnesty International er der intet underligt i, at blandt andet 3F bliver fulgt tæt af den hviderussiske stat. Alle vesteuropæere er nemlig under mistanke.

»Alle udenfor bliver anset som fjender mod staten, og især vestlige lande bliver mistænkeliggjort. Man bør altid forvente, at man som europæer bliver overvåget, kontrolleret, og muligvis retsforfulgt, når man starter projekter i Hviderusland«, siger Heather McGill, som er Amnesty Internationals researcher i Hviderusland.

Hun nævner blandt andet, hvordan organisationer må se langt efter godkendelser, fordi staten planter lovovertrædelser hos dem.

»Så har et af medlemmerne bandet på gaden eller glemt at flytte adresse. De bruger konstant sådan nogle trick mod civilbefolkningen«.

Det var ikke Olga
3F vidste godt, at kontakterne blev overvåget, men 2. august nåede overvågningen nye højder. Mads Lund sad alene på sit kontor i 3F’s hovedkvarter i København, da hans kollega den hviderussiske sekretær Olga pludselig skrev til ham på Skype:

»Kære Mads. Alle data fra den seneste rapport er forsvundet på grund af en computerfejl. Kan du sende det til os over Skype? Faktisk skal vi bruge de informationer lige nu, tak«.

Mads Lund sendte straks rapporten. Senere sendte han ni mere. Om projektet og om bankaftaler. Først da afsenderen insisterede på at få en underskrevet kontrakt på 3F’s indsats i Hviderusland, afbrød Mads forbindelsen. Han blev mistænksom.

»Pludselig bad hun om dokumenter, vi aldrig har haft i elektronisk form. For at sikre mig, at hun var Olga, spurgte jeg, hvad hun havde givet min kone i gave, men det kunne hun ikke svare på. Så vidste jeg, den var helt gal. De vidste ellers alt. Hvad vores tolk i København hed og datoer for møder«, siger Mads Lund.

Det var ikke Olga, men en hacker, som 3F havde sendt dokumenterne til, og Mads Lund er overbevist om, at det er KGB, fordi agenterne i forvejen har konfiskeret computere og indkaldt til afhøringer på fagforeningernes kontorer i Hviderusland. Amnesty International kalder KGB’s fremgangsmetode »alarmerende«.

»Det her viser, at overvågningen er nået et helt nyt niveau. Jeg har aldrig set det før, og det er meget alarmerende. Det får også mig til at tænke, at jeg skal passe på«, siger Heather McGill.

Mænd i mørke Ladaer

3F er ikke den eneste danske organisation, der er udsat for massiv overvågning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også den frivillige organisation Silba, som arbejder for at fremme demokrati og frihed i verden, oplever det. Den har arbejdet i Hviderusland siden 2004, og ifølge formanden, Jens-Kristian Lütken, bliver overvågningen mere og mere systematisk. »De første år foregik det på en amatøragtig måde, hvor der holdt nogle mænd i Ladaer med tonede ruder og holdt øje med os. Nu er det blevet væsentligt strammere. Myndighederne overvåger e-mail og telefoner, vi bliver hevet til afhøring, og de truer lokale hviderussere til ikke at udleje lokaler til os«, siger han. Sidste år blev både Jens-Kristian Lütken og Mads Lund nægtet indrejse til Hviderusland, da de stod i lufthavnen i Minsk. »Persona non grata«, står der nu i passene. Ingen af dem fik en forklaring på. »De sagde bare, at jeg godt selv vidste, hvorfor jeg ikke er velkommen«, siger Jens-Kristian Lütken.

LÆS OGSÅ

3F venter spændt på, hvad Skype-chatten fører med sig. Mads Lund frygter for sine kolleger, men understreger, at projektet fortsætter.

»Jeg frygter ikke for min egen fremtid, men hver morgen vågner jeg og tænker på, om Lukasjenko mon har fået fat på mine hviderussiske kolleger«, siger Mads Lund.

Hvideruslands ambassadør i Paris ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til KGB, som det ikke har været muligt at komme i kontakt med.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden