Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
VETORET. Prince Charles' magt står til at blive kortlagt i en kommende offentliggørelse fra den britiske regering.
Foto: SCOTT HEPPELL/AP

VETORET. Prince Charles' magt står til at blive kortlagt i en kommende offentliggørelse fra den britiske regering.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det britiske kongehus' hemmelige magt skal frem i lyset

Prins Charles og Dronning Elizabeths vetoret kommer nu under luppen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det britiske kabinet skal offentliggøre, hvordan det rådfører sig med kongehuset forud for lovændringer for at undgå, at de kommer i vejen for prins Charles og dronning Elizabeths private interesser.

Der sker, efter den britiske regering taber kampen om at hemmeligholde detaljerne om forbindelsen til Kongehuset.

Prins Charles har i de seneste år i højere og højere grad blandet sig i engelsk politik, blandt andet i landets miljøpolitik og sundhedspolitik. Det skriver Guardian.

Royal godkendelse er ikke blot en formalitet Når journalister eller andre har forsøgt at få indsigt i, hvordan og hvornår kongefamilien tager del politiske beslutninger, er de blevet mødt af en mur af tavshed.

Men nu har den britiske informationskommisær slået fast, at kabinettet, toppen af den britiske regering, skal offentliggøre de interne retningslinjer for kontakten til prins Charles og dronning Elisabeth.

Det står derfor til at komme frem, hvornår kongefamilien har benyttet sig af retten til at nedlægge veto mod lovforslag.

Juraforskeren John Kirkhope siger til Guardian, at det ikke bare er en formalitet, når de royale skal godkende lovforslag.

En prins, der blander sig
Prins Charles har før beskrevet sig selv som en »prins, der blander sig«.

I 2009 blandede Prinsen sig i planerne om et boligbyggeri i London, hvis udseende han ikke brød sig om. Byggefirmaet var ejet af emiren af Qatar. Prins Charles henvendte sig personligt til ham, og emiren beordrede efterfølgende, at bygningens design blev ændret.

Prins Charles ejer blandt andet Hertugdømmet Cornwall, der har en værdi på 6,5 milliarder kroner. Godset sikrer prinsen en årlig indkomst på 160 millioner kroner.

Hertugdømmet driver blandt andet landbrug, fabrikker og styrer byggeprojekter samt store naturområder i det sydvestlige England.

»Snart vil folk tænke på, hvad fanden der foregår«

Labour-politikeren Anthony Gueterbock jubler over kommisærens beslutning. Han siger, at offentliggørelsen vil sætte fokus på, at kongefamilien kan »pille ved lovforslag for at sikre sig, at de ikke påvirker deres private interesser«, og fortsætter:

»Snart vil folk tænke på, hvad fanden der foregår. Vi er i det 21. århundrede, ikke det 18. århundrede, og det er sindssygt at tænke på, at de overhovedet forsøger at gøre det her. Kongefamilien bør skille sig af med dette specielle privilegium, og vi bør alle rette os efter landets love.«

Anthony Gueterbock, der også går under navnet Lord Berkeley, har selv prøvet at få besked på at anmode om prins Charles' tilladelse. Det skete, da han arbejdede på et lovforslag om sejlads.

»Bare fordi de har godser, privatindkomst og grunde fra flere århundreder siden, betyder det ikke, at de har ret til at blande sig«, siger han.

Offentliggørelsen skal finde sted inden 25. september. Regeringen kan få en sag på nakken i den britiske højesteret, hvis den ikke overholder fristen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden