Skotske nationalister nærmer sig drømme-afstemning

Folkeafstemning om skotsk uafhængighed ventes at finde sted i 2014.

Internationalt

De skotske nationalister kommer i dag et stort skridt nærmere deres ønske om en uafhængighedsafstemning. Den skal afgøre, om Skotland skal løsrive sig fra Storbritannien.

Mandag ventes den britiske premierminister, David Cameron, og Skotlands førsteminister, Alex Salmond, på et møde i Edinburgh at lægge sidste hånd på en aftale om den historiske folkeafstemning, der ventes at finde sted i efteråret 2014.

I foråret 2011 vandt det Skotske Nationale Parti (SNP) anført af Salmond valget til det skotske parlament, Holyrood. Han lovede i den forbindelse at opfylde sit partis løfte om en folkeafstemning.

David Cameron lykønskede SNP med sejren, men tilføjede, at »hvis de vil holde en folkeafstemning, vil jeg kæmpe for at holde vores Forenede Kongerige samlet med alt, jeg har i mig«.

Nationalisterne har fastsat tidspunktet for valget, så det falder sammen med fejringen af slaget ved Bannockburn for 700 år siden. I 1314 tvang slog styrker anført af Robert the Bruce den engelske hær og styrkede Skotlands selvstændighed.

- Der er mange ting, som jeg ønsker at denne regering opnår, men hvad kan betyde mere end at holde sammen på vores Forenede Kongerige, sagde Cameron for en uge siden.

Alex Salmond mener selvstændighed vil styrke Skotlands økonomi og bane vejen for mere velstand.

Skotland har sit eget flag, sit eget retssystem, sine egne sportshold samt en klar national identitet rundet af de mange århundreders rivalisering med naboen i syd.

Et af de store stridspunkter i drøftelserne mellem London og Edinburgh er fordelingen af olien i Nordsøen. Det skønnes, at der kan udvindes olie og gas svarende til 20 milliarder tønder olie fra den britiske del af Nordsøen.

Holdningen til spørgsmålet om uafhængighed er delt i befolkningen. Meningsmålinger viser, at mellem 30 og 40 procent støtter en løsrivelse.

Ifølge den britiske regerings minister med ansvar for Skotland, Michael Moore, vil der med mandagens aftale blive "grønt lys for den vigtigste beslutning skotterne nogensinde kommer til at tage stilling til".

Den verdensberømte skuespiller og James Bond-stjerne Sean Connery, som stammer fra Skotland, støtter ønsket om uafhængighed.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden