0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Carolyn Kaster/AP
Foto: Carolyn Kaster/AP

Forbud. Præsident Barack Obama (t.h.) sagde under tv-debatten mod Mitt Romney natten til onsdag, at han gerne vil genindføre et forbud mod såkaldte angrebsvåben.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's våbenlobby erklærer Obama krig

Obama lover forbud mod maskinpistoler og får våbenforening på nakken.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Knap havde Barack Obama sagt, at han vil forbyde maskinpistoler til civile, før USA’s magtfulde våbenlobby reagerede.

Under tv-debatten mod republikaneren Mitt Romney natten til onsdag sagde præsidenten, at han vil forsøge, »om vi kan få et forbud mod angrebsvåben genindført« som del af en større indsats for at begrænse vold.

Det har straks efter fået våbenforeningen National Rifle Association til at udsende valgvideoer, som direkte angriber Obama for at ville fratage folk retten til at kunne forsvare sig.

Video viser Obamas våbenløfter fra 2008 I en ny reklamefilm hører man først klip fra 2008, hvor præsidenten siger, at han ikke vil tage skydevåbnene fra folk. Dernæst klippes der til Obamas udtalelser i tv-debatten onsdag nat.

Videoens fortællerstemme advarer seerne om, at Obamas våbenforbud vil ramme nogle af USA’s mest populære skydevåben, brugt til jagt, skydeøvelser og selvforsvar. Fortælleren konkluderer: »Obama sigter ikke mod kriminelle. Han sigter mod lovlydige våbenejere«.

Videoen slutter med sloganet: »Forsvar frihed – besejr Obama«.

Angrebsvåben omfatter blandt andet kendte maskinpistoler såsom ’AK-47’ og ’Uzi’ i semiautomatiske versioner. Våbentypen blev forbudt i USA i 1994 under daværende præsident Bill Clinton, men forbuddet havde udløbsdato i 2004 under George W. Bush. Siden dengang har de amerikanske lovgivere ikke vedtaget at videreføre forbuddet.

National Rifle Association, NRA, anbefalede I forrige uge officielt amerikanerne at stemme på Mitt Romney ved præsidentvalget om knap tre uger. Men foreningens valgvideoer har hidtil været brede bebrejdelser mod Obama, som også handlede om USA’s gæld og nationens sikkerhed.

NRA: Obama åbner for forbud mod håndvåben
Det er først efter tv-debatten, at angrebene er blevet målrettet efter præsidentens påståede angreb på befolkningens frihed til selv at kunne forsvare sig. I den nye video siger fortællerstemmen, at Obama i tv-debatten »endda åbnede døren for et forbud mod håndvåben«.

Denne påstand bunder formentlig i, at præsidenten under debatten signalerede, at det ikke nødvendigvis ville være nok at forbyde angrebsvåben.

»I min hjemby, Chicago, er der en forfærdelig masse vold, og de bruger ikke AK-47’ere. De bruger billige håndvåben«, sagde Barack Obama.

NRA har investeret cirka 13 millioner kroner i reklamer på tv og internet, målrettet svingstaterne. I et interview med CNN forklarer Chris W. Cox, leder i NRA’s institut for lovgivningsmæssige tiltag, at foreningens reklamer er rettet direkte til amerikanere, som stemte på Obama i 2008, men nu er skuffede:

»Nogle våbenejere troede på Obama for fire år siden, da han sagde, at han ikke ville tage deres våben fra dem«, siger Chris W. Cox.

Men i debatten natten til onsdag »lader præsident Obama det så endelig slippe ud, at han støtter den strengeste form for skydevåbenkontrol – et forbud mod skydevåben«.

Romney forbød angrebsvåben i Massachusetts
Mitt Romney har tidligere i sin karriere udtrykt, at han gik ind for at begrænse skydevåben. I sin tid som guvernør for delstaten Massachusetts var han med til at indførte et forbud mod lige netop angrebsvåben.

Dette synspunkt har han siden ændret.

»Jeg går ikke ind for ny våbenlovgivning og at tage skydevåben væk eller at gøre bestemte skydevåben ulovlige«, sagde Mitt Romney under tv-debatten natten til onsdag.Han sagde desuden, at hans deltagelse i våbenforbuddet i Massachusetts skyldes, at den var et kompromis mellem våbentilhængere og –modstandere.

Annonce

Kritikere har beskyldt både Obama og Romney for, at de af taktiske årsager oftest holder mund med, at de begge i virkeligheden er tilhængere af forbud mod angrebsvåben. De taktiske årsager skal i den forbindelse være, at vælgerne er blevet langt mere negative over for ideen om forbud.

For blot 10 år siden var der et klart flertal for et forbud mod angrebsvåben, men ifølge seneste måling fra oktober sidste år mener et flertal af amerikanerne nu, at det skal være tilladt for almindelige borgere at købe angrebsvåben.

Debatten handler om frihed

Da politiken.dk i juli talte med amerikanske Gallups ekspert på området, Jeff Jones, om amerikanernes syn på skydevåben, forklarede han, at den egentlige årsag til den stigende våbenvenlighed handler om frihed. En frihed til selv at bestemme:

»Det stadig mere positive syn på skydevåben kan meget vel skyldes, at amerikanerne i højere og højere grad generelt mener, at staten ikke skal blande sig i, hvad den enkelte foretager sig«, sagde Jeff Jones.

Barack Obama og Mitt Romney mødes i en tredje og sidste tv-debat i næste uge, natten til tirsdag dansk tid.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden