Samarbejdsvilje. Toprepublikaner John Boehner lægger nu op til nyt samarbejde med den genvalgte præsident Obama. Her ses Boehner ved et pressemøde i september i Ohio.
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Samarbejdsvilje. Toprepublikaner John Boehner lægger nu op til nyt samarbejde med den genvalgte præsident Obama. Her ses Boehner ved et pressemøde i september i Ohio.

Internationalt

Toprepublikaner til Obama: Dette er dit øjeblik - vi er klar til at blive ledet

USA's højest rangerende republikaner, John Boehner, signalerer ny samarbejdsvilje.

Internationalt

Det bliver svært, men vi kan godt finde fælles løsninger.

Efter præsident Barack Obamas genvalg i nat signalerer USA’s højest rangerende republikaner, John Boehner, at en fastlåst periode med iskold luft mellem demokrater og republikanere kan blive fortid:

»Det vil tage tid, men hvis vi alle stræber efter en løsning, er jeg sikker på, at vi kan nå derhen«, siger John Boehner, som er formand for Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne i nat bevarede deres flertal.

Lad os finde det forsvundne fælles grundlag Toppolitikeren lagde i sin tale op til, at hans parti ikke vil stå i vejen for samarbejde. En kurs, som partiet ellers er blevet kritiseret for i de seneste to år.

»Hr. præsident, dette er dit øjeblik, vi er klar til at blive ledet. Ikke som demokrater eller republikanere, men som amerikanere«, siger John Boehner ved et pressemøde for kort tid siden.

»Vi ønsker, at du skal lede - ikke som venstreorienteret eller konservativ, men som USA’s præsident. Vi ønsker, at du skal lykkes. Lad os udfordre os selv til at finde fælles fundament, som har forladt os«.

Hvis John Boehners tale udmunder i direkte samarbejde mellem partierne, sker det i sidste øjeblik. USA’s finanspolitik er i en stadig mere desperat situation, som kun kan løses ved tværpolitisk samarbejde.

Økonomisk mareridt lurer ved nytår
Ved indgangen til 2013 træder en giftig cocktail af store skattestigninger og dybe beskæringer af offentlige projekter i kraft samtidig. Det kaldes i den amerikanske debat for »den finanspolitiske afgrund«.

Hvis begge dele træder i kraft samtidig, vil det nedbringe underskuddet på USA’s statsbudget. Men det vil samtidig ramme de amerikanske forbrugere så hårdt på pengepungen, at det kan drive landet ind i en ny økonomisk nedtur, vurderer økonomer. En udvikling politiken.dk tidligere har gået i dybden med her:

For første gang signalerer John Boehner nu, at republikanerne er villige til at imødekomme demokraterne igen.

»For at kunne danne en tværpolitisk aftale, som kan begynde at løse problemet, er vi villige til at acceptere nye indtægter (til staten, red.) under de rette forhold«, siger John Boehner.

Tidligere er forhandlinger om en finanspolitisk løsning mellem præsident Obama og John Boehner brudt sammen, blandt andet fordi republikanerne har stået stejlt på, at staten ikke skal have en dollar mere i indtægter.

Nej til højere skatter for de rige

Med denne åbning understregede Boehner dog også, at disse nye indtægter ikke skal komme fra højere skatter for landets rigeste, sådan som Obama gik til valg på, men fra reformer af skattesystemet, der lapper hullerne i systemet. Desuden skal der ske en barbering af offentlige udgifter, mener Boehner.

I 2010 og 2011 signalerede den republikanske toppolitiker en langt hårdere stil over for præsidenten. Det førte blandt andet til, at USA var timer fra ikke at kunne betale sine regninger, fordi politikerne først i sidste øjeblik blev enige om at hæve forbrugsgrænsen på statens kassekredit - det såkaldte gældsloft.

Obama og Boehner har reelt omtrent otte uger til at finde en løsning på problemet, ellers kører USA ud over afgrunden. Disse otte uger vil vise, om Boehners ord har bund i virkeligheden, og om Obama er villig til at indgå kompromiser om sine bebudede skattestigninger for landets rigeste.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce