Fremskridt. En arbejdsgruppe anført af en dansk læge har skærpet Verdenslægeforeningens afstandtagen til dødsstraf.
Foto: CHUCK ROBINSON/AP

Fremskridt. En arbejdsgruppe anført af en dansk læge har skærpet Verdenslægeforeningens afstandtagen til dødsstraf.

Internationalt

Verdens læger tager »et lille skridt« mod afskaffelsen af dødsstraf

En danskledet arbejdsgruppe har skærpet lægers retningslinjer for dødsstraf.

Internationalt

En lille sejr er vundet i kampen mod dødsstraf.

Sådan lyder det fra den danske læge Poul Jaszczak, der har ledet en arbejsdgruppe i den internationale lægeforening WMA (på danske kaldet Verdenslægeforeningen), som nu har skærpet retorikken i forhold til lægers medvirken til, at dødsstraffen kan udføres rundt omkring i verden.

»Personligt tror jeg, at vi har taget yderligere et skridt i retning af at få slået fast, at det er inhumant, brutalt og umenneskeligt at slå folk ihjel«, siger den danske læge.

De nye formuleringer betyder konkret, at foreningens etiske retningslinjer nu også indeholder en formulering om, at læger »ikke vil muliggøre indkøb eller udskrivning af recepter på medicin, der skal bruges til henrettelser«.

LÆS OGSÅ

Det rykker noget
I forvejen tager Verdenslægeforeningen afstand fra, at læger direkte deltager i eksekvering af dødsstraf eller oplærer andre til at udføre dødsstraffen. Dog har foreningen ikke mulighed for at tvinge deres medlemmer til at overholde retningslinjerne. Alligevel er Poul Jaszczak optimistisk:

»Det, der gør indtryk på mig er, at den amerikanske lægeforening også var med til at godkende det. De repræsenterer ganske vist ikke alle læger i USA, men alene det forhold, at de har været med til at tale imod dødsstraf, det tror jeg kommer til at påvirke nogle kollegaer«, siger han.

Så det rykker et eller andet?

»Det tror jeg på«.

Reaktion på Lundbeck-sag

Tilføjelsen er kommet i kølvandet på en længere sag med den danske virksomhed Lundbeck, hvis stof pentobarbital flere steder i USA blev anvendt som det eneste medikament til at tage livet af fanger på dødsgangen.

Siden satte Lundbeck en række restriktioner på indkøbet af produktet. Restriktioner, som lever videre hos firmaet Akorn, der nu fuldt og helt har overtaget distributionen af stoffet pentobarbital i USA.

LÆS OGSÅ

Også Amnesty Internationals danske afdeling er tilfredse med tilføjelserne i Verdenslægeforeningens resolution.

»Hvis Verdenslægeforeningen med Kina og USA som medlemmer vedtager en resolution som denne, så har det en betydning for dem som medlemmer. De er ingen sanktionsmuligheder, så man kan ikke komme efter dem, hvis de ikke overholder retningslinjerne, men de nationale lægeforeninger bliver lidt bundet op på det«, siger Jakob Mertz fra Amnestys lægegruppe i Danmark.

»Så kan man håbe, at de hjemme prøver at gennemføre tingene lokalt«, siger han, og kalder ændringen for »et skridt fremad«.

Jakob Mertz understreger, at både USA og eksempelvis også Vietnam oplever problemer med at anskaffe sig medikamenter, som bruges til eksekvering af dødsstraf, hvilket viser, hvor vigtig den nye formulering er.

Verdenslægeforeningen godkendte de nye formuleringer på foreningens generalforsamling i midten af oktober.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce