Træning. Danske soldater træner  de uøvede afghanske politifolk i blandt andet våbenbrug, mens danske politifolk rådgiver den afghanske politiledelse  i Gereshk.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Træning. Danske soldater træner de uøvede afghanske politifolk i blandt andet våbenbrug, mens danske politifolk rådgiver den afghanske politiledelse i Gereshk.

Internationalt

Dansk partner fyret for hjælp til Taleban

Politichefen i Gereshk, der er Danmarks nærmeste allierede i Helmand, er suspenderet efter drabene på ti politifolk og syv britiske Nato-soldater.

Internationalt

Danmarks vigtigste samarbejdspartner i Gereshk samarbejder muligvis med Taleban.

Områdets politichef Haji Khan Toryalai er blevet suspenderet på grund af mistanke om, at han står i ledtog med Taleban i området omkring den vigtige handelsby.

Det er kun få måneder siden, Toryalai blev udnævnt til posten som leder af politiet i Gereshk-distriktet, men i den periode er antallet af tilfælde, hvor afghanske politifolk har rettet deres våben mod Nato-soldater og andre afghanske politifolk i området, eksploderet.

Med syv dræbte britiske soldater siden juli og 10 likviderede afghanske politifolk blot inden for de sidste to uger har Gereshk udviklet sig til en slags epicenter for angreb, hvor afghanske politifolk har rettet deres våben mod deres nærmeste samarbejdspartnere.

LÆS OGSÅ Ingen rapporter fra danske politifolk For få dage siden besluttede provinsens politichef at suspendere Haji Khan Toryalai og to af hans nærmeste kolleger. De tre politifolk bliver nu ifølge lokale afghanske medier undersøgt for et muligt samarbejde med Taleban i forbindelse med de mange drab, der i flere tilfælde har været deciderede likvideringer af chanceløse soldater og politifolk.

Hærens Operative Kommando (HOK) bekræfter suspensionen, som ikke tidligere er omtalt i vestlige medier.

Hidtil har angrebene alene ramt de britiske soldater, selv om danske soldater og politifolk dagligt arbejder meget tæt sammen med det afghanske politi. Som et led i det øgede Nato-beredskab over for angreb indefra (de såkaldte ’green on blue’) skal alt dansk personel være bevæbnet med skarpladte våben døgnet rundt.

I alt 63 danske soldater og politifolk samarbejder tæt med det afghanske politi, og en højtstående dansk civil politimand har alene til opgave at mentorere – det vil sige overvåge, hjælpe og rådgive – den afghanske politichef. Reelt betyder det, at danskeren forsøger at følge sin afghanske kollega næsten døgnet rundt, både for at uddanne ham og for at forsøge at dæmpe den enorme korruption, der hærger distriktet, som er hjemsted for den største opiumsproduktion i hele Helmand.Selv om de danske politifolk arbejder meget tæt sammen med de mistænkte, er de ifølge chefen for HOKs Operationsdivision, oberstløjtnant Jens Lønborg, ikke involveret i undersøgelserne.

»Manden er afghansk embedsmand, og det er de afghanske myndigheder, der kører sagen. Vi har ikke fået nogen rapporter fra vores danske politifolk om sagen eller om, hvorfor politichefen er suspenderet«, forklarer Jens Lønborg. Det har ikke været muligt at komme i direkte kontakt med de danske politifolk i Gereshk.

Talebans nye våben
I løbet af 2012 er der sket en voldsom stigning i antallet af opgør, hvor afghanske soldater og politifolk har vendt deres våben enten mod de udenlandske soldater eller imod deres kolleger.

Efter først at have forsøgt at dysse problemerne ned og henvise til, at der alene var tale om ’kulturelt betingede’ sammenstød, har Nato erkendt, at Taleban står bag mindst 25 procent af overfaldene.

Andre iagttagere mener, at op mod halvdelen af drabene skyldes en målrettet Talebanstrategi. Oprørerne vil enten infiltrere de afghanske sikkerhedsstyrker eller presse enkelte soldater og politifolk til at vende deres våben mod deres egne.I forbindelse med den islamiske eidfest udsendte Talebans leder, Mullah Omar, et dekret, hvor han roste sine folk for de mange interne angreb: »I har dygtigt infiltreret fjendens rækker i overensstemmelse med vores planer fra sidste år«, sagde Talebans leder.

Procentuelt har vi i dag flere folk, der samarbejder med afghanerne, end for et år siden. Det burde faktisk øge risikoen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHan advarede om, at der ville komme flere angreb, og selv om Taleban overdriver bevægelsens indflydelse på ’insider-angrebene’, så skaber de problemer.

Ud over de konkrete sikkerhedsproblemer for Nato-soldaterne rokker udviklingen ved billedet af et velfungerende samarbejde, hvor afghanere og Nato-soldater står skulder ved skulder.

Også et spørgsmål om held

Men danskerne i Helmand fortsætter deres arbejde uændret, siger Lønborg. Er I slet ikke nervøse?»Det synes jeg ikke, at vi er. Selvfølgelig giver det grund til overvejelser, men soldaterne dernede synes ikke, at deres egen situation er voldsomt ændret«. Er det held, dygtighed eller forskel i opgaverne, der gør, at det er briterne og ikke danskerne, der bliver ramt?»Vi kan aldrig sige, hvad procenten af held er, men selvfølgelig er den til stede. Men hvis jeg siger, at danskerne er så dygtige, at det aldrig vil kunne ske, så passer det jo ikke. Selvfølgelig er der et vist portion held med, men vores udgangspunkt er, at de afghanske soldater er dygtige, og så er afghanerne også positive over for os«, siger Jens Lønborg.LÆS OGSÅ Han erkender, at netop det tætte danske samarbejde med politiet i Gereshk, der har et dårligt ry, øger usikkerheden. »Det burde faktisk øge risikoen. Procentuelt har vi i dag flere folk, der samarbejder med afghanerne, end for et år siden«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce