Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

LEDER. Om nogle få dage bliver Xi Jinping kåret til partiets formand på kongressen. Og til foråret Kinas præsident.
Foto: AP

LEDER. Om nogle få dage bliver Xi Jinping kåret til partiets formand på kongressen. Og til foråret Kinas præsident.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Xi Jinping - verdens nye stærke mand

Kinas nye leder er den bevidst diskrete type. Men Xi Jinping har et enormt netværk og er kendt for sin direkte facon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 40 år siden måtte han ansøge 11 gange, inden han blev godkendt som medlem af Kinas Kommunistparti. Den stædighed har holdt ved.

Om nogle få dage bliver han kåret til partiets formand på kongressen, som starter i morgen. Og til foråret Kinas præsident.

59-årige Xi Jinpings æra som leder af verdens mest folkerige nation og verdens næststørste økonomi er ved at begynde. Og den kan vare de næste ti år – længe efter, at de to næste præsidentperioder er udløbet i USA.

LÆS OGSÅ

Og hvem er han så? Det spørger kineserne også hinanden om.

Selv om de statskontrollerede medier har tæppebombet seere og læsere med billeder af ham på det seneste, er hans kone meget mere kendt.

Hun er Kinas svar på Birthe Kjær og har i 30 år sunget for kineserne, blandt andet i statsfjernsynets nytårsshow, som har 700 millioner seere. I de seneste år er hendes karriere tonet ned og de glitrende rober skiftet ud med en militæruniform. Nu er det manden, det gælder.

Spiselig for de fleste
Han dukkede for alvor frem i 2007, hvor han blev ophøjet fra partichef i Shanghai til toppen af det kommunistiske magtapparat, politbureauets stående komite. Han blev også udnævnt til eneste vicepræsident – så var retningen slået fast.

Dermed følger han den typiske karriere i partiet - i årtier at arbejde sig op gennem rækkerne uden for offentlighedens opmærksomhed. Den bevidst lavmeldte profil gør ham angiveligt mere spiselig for de forskellige fraktioner.

Xi Jinping opfører sig lige modsat en anden højdespringer i partiet, Bo Xilai. Han optrådte nærmest som en folkekær amerikansk politiker, inden han blev afsat som partichef i Chongqing for korruption og konens medvirken i et mord.

Vil stramme ideologien
Xi er diskret og ikke folkelig. På den måde minder han om sin forgænger, Hu Jintao. Men Xi Jinping har ry for at optræde mere selvsikkert, målrettet og direkte end Hu Jintao.

Utallige gange har historien vist os, at en nation eller en familie enten kan blomstre gennem sin ærlighed eller gå til grunde i jagten på luksusBåde hans taler og artikler tyder på, at han vil stramme ideologien. Eksempelvis skældte han i sommer partiledere fra provinserne ud for at styre landet ned i en »afgrund af korruption«.

»Utallige gange har historien vist os, at en nation eller en familie enten kan blomstre gennem sin ærlighed eller gå til grunde i jagten på luksus. Den advarsel skal vi kommunister lytte til«, sagde han.

Korruption og social ulighed
På sine tidligere poster, blandt andet som leder af Fujianprovinsen, senere af Zhejiangprovinsen og senest som partiformand i Shanghai indtil 2007, blev han kendt som en seriøs problemknuser.

Det får han brug for, når han skal løse de store problemer, hans forgænger efterlader: voksende sociale konflikter på grund af uligheden, voksende korruption og miljøproblemer.Samtidig skal han holde sammen på partitoppen, hvor forskellige fraktioner bliver repræsenteret med nye folk i politbureauets stående komite.

Xi Jinping anses for at have tætte forbindelser til den fløj, som anføres af den 86-årige tidligere præsident Jiang Zemin. Den betragtes som markedsorienteret. Det kan lyde som et paradoks, når Kinas største problem er manglende sociale reformer.

Sendt på landet som 15-årig
En af Xi Jinpings styrker siges at være hans enorme netværk, som betyder rigtig meget i kinesisk politik. Hans far var et højtplaceret partimedlem, så allerede i opvæksten var han tæt på eliten.

Faren faldt i unåde under Kulturrevolutionen, og Xi Jinping blev sendt på landet som 15-årig. Han blev medlem af partiet, da han var 20, og arbejdede sig siden op gennem systemet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Faren blev rehabiliteret og kom ind i partiets øverste top, politbureauet.

Vil blive hyldet med stående klapsalver

Både gennem faren og senere har Xi Jinping holdt forbindelse til hæren, Folkets Befrielseshær. Det fortsatte han også med i sin tid som partileder i Fujian og senere Zhejiang.

Det giver ham en fordel, når han skal overtage formandsposten efter Hu Jintao over Den Centrale Militærkommission, som er øverste kommando for Befrielseshæren, verdens største med tre millioner kvinder og mænd. Men første trin til Kinas højeste tinde er formandsposten i partiet, hvortil han vil blive hyldet med stående klapsalver i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads inden for få dage.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden