Skandale. »Jeg tror, David Petraeus voksede op med en regel om pligt og ære, som er meget krævende. Han brød den regel«, siger militæranalytikeren Bruce Riedel om den nu tidligere CIA-chef.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/ AP

Skandale. »Jeg tror, David Petraeus voksede op med en regel om pligt og ære, som er meget krævende. Han brød den regel«, siger militæranalytikeren Bruce Riedel om den nu tidligere CIA-chef.

Internationalt

Portræt: Den amerikanske helt falder på sexskandale

Et sidespring har fældet CIA-bossen David Petraeus med den flotte militærkarriere.

Internationalt

Ifølge USA's militære lovgivning er utroskab en forbrydelse, når »den kan bringe de væbnede styrker i miskredit«, og det er en gylden regel, at officerer og agenter i spionernes skumle verden aldrig må bringe sig i en situation, hvor de kan blive udsat for afpresning som følge af ægteskabelige sidespring.

Alt det glemte en af USA's mest berømmede generaler i nyere tid, David H. Petraeus, da han indledte et forhold til en 20 år yngre kvinde. Så nu er en karriere, som gjorde 'den intellektuelle general' til mediehelt og rollemodel, slut.

»Jeg tror, Dave Patraeus voksede op med en regel om pligt og ære, som er meget krævende. Han brød den regel«, siger militæranalytikeren Bruce Riedel til New York Times om Petraeus, der fra september 2011 og indtil sin fratræden fredag var chef for efterretningstjenesten CIA.

Ingen almindelige general Skandalen og historien var og er enorm, for David Petraeus var ingen almindelig general. Han nåede at stå i spidsen for de amerikanske styrkers offensiver i Irak og Afghanistan, og under krigen i Irak kommanderede han den mytiske 101. luftbårne division.

Manden med eksaminer fra militærakademiet West Point og flere universiteter lagde navn til en militær doktrin om bekæmpelse af væbnede opstande og guerillakrig, som blev nedfældet i en nu berømt lærebog.»Han skabte gennem årtiers indsats i det offentliges tjeneste mere sikkerhed for os alle. Det var ved at koste ham livet to gange, og det krævede store personlige ofre for ham og hans familie«, vurderer militæreksperterne Michael O'Hanlon og Bruce Riedel fra tænketanken Brookings.

Elskerinde fik særbehandling
Men generalen, der netop er fyldt 60 år, er også kendt for at promovere sig selv, som det blandt andet sker i den påstående elskerinde Paula Broadwells bog om ham.

Generalen og Paula Broadwell, der også er gift og har en fortid i hæren, kom tæt på hinanden, da hun forberedte biografien.

Fra 2009 fulgte hun ham blandt andet i Afghanistan, hvor flere af hans medarbejdere undrede sig over, hvordan den ellers forsigtige general tillod den elegante kvinde næsten alt.

Da han i 2011 blev udnævnt til chef for CIA, optrådte hun nærmest som uofficiel talskvinde for ham, men først for nylig begyndte CIA at interessere sig nærmere for hende. Det skete, da hun sendte mail med truende indhold til en anden kvinde, som henvendte sig til CIA. »Hold dig væk fra min fyr«, hed det blandt andet i en af dem.

For tre uger siden afhørte CIA-folk deres chef, og derefter var det sket med ham.

Kendt for ny strategi
Det var en barsk afslutning for en mand, der i mange år fremstod som fremtidens leder med både militære og akademiske kvaliteter. Efter han tog eksamen fra militærakademiet West Point, oplevede han hurtige forfremmelser.

To gange blev hans karriere midlertidigt stoppet: Da en soldat sårede ham alvorligt ved et vådeskud, og da hans faldskærm foldede sig for sent ud under en øvelse.Som øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Irak anbefalede han daværende præsident George W. Bush, som han var tæt knyttet til, en ny strategi.

En militær offensiv støttet af 30.000 yderligere soldater skulle knække oprørerne, og samtidig med denne 'surge', offensiv, skulle USA knytte stammeledere og personligheder til sig i et forsøg på at fremme en politisk løsning.

Helten falder sammen
Det var resultatet af overvejelser, general David Petraeus havde gjort sig under studier på Princeton-universitet og ved omgang med civile eksperter.

Offensiven fungerede på kort sigt, siger professor Stephen Walt fra Harvard Universitetet i magasinet Mother Jones: »Men det andet mål var at skabe politisk forsoning blandt de stridende grupper. Det mål er ikke nået, og konsekvenserne af den fiasko bliver stadig tydeligere«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kold luft fra Obama

David Petraeus formåede dog også at sælge ideen til præsident Barack Obama, da generalen i 2010 blev chef for de amerikanske styrker i Afghanistan.

LÆS OGSÅ Igen var succesen i bedste fald kortvarig. For i dag er USA og landets allierede på vej ud af Afghanistan, og allerede inden affæren var glansen ved at gå af generalen, som præsident Obama havde et meget køligt forhold til. Nu venter livet som civilist sammen med - eller uden - fru Holly, der har fulgt ham i 37 år.

Parret var rollemodeller, skriver Jacey Eckhart på websiden military.com. »Det var et af de forhold, man ser op til. Hvis de kan gøre det, kan vi også. Sådan ser succes ud. Derfor er det chokerende. Sådan ser det ud, når en helt falder sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce