0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Putin mestrer både kampsport og overbud

Putin er en sand macho, der hurtigt mestrer selv krævende udfordringer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ALEXEI DRUZHININ/AP
Foto: ALEXEI DRUZHININ/AP

Magtmand. Vladimir Putin besøger Danmark i dag, hvor han blandt andet skal mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vladimir Putin tog sig for nylig en tur på isen foran rullende tv-kameraer under en 40 minutters træningskamp med unge ishockeyspillere op til det nationale mesterskab for juniorer udi ishockeysporten.

»Det er en spændende og energisk sport, der minder mig om styrtløb på ski og er mindre traumatisk end fodbold«, sagde den pustende 58-årige Putin, ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti, da han forlod Moskvas Lusjniki Stadium.

Landede kampfly i Tjetjenien
Siden han i et valgkampsstunt i 2000 landede et kampfly i Tjetjenien, hvortil han som regeringschef havde sendt russiske styrker tilbage, har han ofte stillet sine fysiske attributter til skue: i aktion med sit sorte bælte i judo, med bar overkrop på hesteryg, i butterflysvømning over en sibirisk flod og ned ad dramatiske løjper på ski.

At Putin som sand macho hurtigt mestrer nye sportsgrene, understregede han for journalister efter ishockeymatchen. Han fortalte, at han først for to måneder siden havde lært at skøjte. Han havde dog prøvet engang som ganske ung: »Mine ben skred fra hinanden, så jeg besluttede, at det ikke var en sport for mig, men nu kan jeg rigtig godt lide den«.

Og Putin tør det hele. Han har taget kontrol med en atomubåd, været medpilot på et Tu-160 overlyds bombefly og sporet truede hvaler i Det Japanske Hav.

Det undrede denne journalist såre, efter at Putin var kommet ud af intetheden til præsidentposten i 2000, at kvindelige russiske bekendte kaldte den ret lille mand med de vandblå øjne for sexet. En mindre Putinglad bekendt sagde: »Måske er det, fordi mine medsøstre kun forbinder sex med underkastelse for overmagten«.

Han har også vist musikalske sider under en velgørenhedsmiddag i Skt. Petersborg. For et selskab af erhvervsfolk og hollywoodstjerner spillede han jazzklassikeren fra 1940’erne ’Blueberry Hill’ på klaver og rejste sig og sang den »på et ret hæderligt engelsk«, skrev Reuters. En tilskuer sagde, at hvis præsident Dmitrij Medvedev skal vinde kapløbet med Putin op til næste års præsidentvalg, »må han nu mindst lære at spille saxofon«.

I kamp mod terror
Putin skrev på sin hjemmeside som præsident: »Jeg ønsker, at russerne ser mig som personen, de selv hyrede til dette job«.

Men selv Putins varmeste tilhængere ved, at det var præsident Boris Jeltsin, som håndplukkede ham til jobbet som sin efterfølger. De store modsætninger hos forgængeren viste sig ved, at Jeltsin en tid vaklede imellem reformøkonomen Boris Nemtsov, som en tid var viceministerpræsident, og den tidligere KGB-mand Putin. Valget faldt nok på Putin, da Jeltsin ikke kunne være sikker på, at demokraten Nemtsov ville værne om Jeltsins familieinteresser efter magtskiftet.Ti år efter at Jeltsin havde lovet russiske regioner »så meget selvstændighed, som I kan gabe over«, samlede Putin igen al magt i Kreml.

Hans krig i Tjetjenien blev forværret af, at han nægtede enhver form for forhandling med oprørere, også de mest kompromissøgende.

Med machosprog om diverse metoder til deres udslettelse proklamerede han, at det hurtigt ville befri Rusland for terrorfaren. Det gik omvendt. Rusland blev stadig mere terrortruet under Putin, som gidseldramaerne på et teater i Moskva i 2002 og en skole i Beslan i Nordossetien i 2004 viste.

Pensioner og missiler
Blandt hans fortjenester var at sikre, at pensioner og lønninger blev udbetalt efter Jeltsins kaotiske 1990’ere, men generelt betød det ikke en bedre fordeling af ressourcerne. Korruptionen tog til helt op i magtens top, og forskellen mellem rig og fattig blev en af de største i verden.

Og ønsker Putin sig mon tilbage i Kreml efter præsidentvalget næste år? Det mener mange russiske kommentatorer, at regeringschefen bekræftede 20. april i sin årlige rapport om regeringens bedrifter til underhuset Dumaen. Han lovede massive investeringer i militæret med fordobling af produktionen af strategiske missiler inden 2013 og en markant forbedring af alles levestandard på rekordtid.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter