Foto: Tsafrir Abayov/AP
Internationalt

Israelere glæder sig over våbenhvilen, men tvivler på freden

Våbnene tier langs grænsen ind til Gaza. Men i Israel tør indbyggere ikke håbe på, at freden er sikret.

Internationalt

I Tel Aviv og resten af Israel er der glæde over, at kamphandlingerne er ovre.

Men der er ikke den store tro på, at der kommer fred.

»Det er deprimerende. Jeg tror aldrig på, at vi får fred. Det kommer i bølger. Der går nogle år, hvor det virker roligt. Men man må ikke bilde sig selv ind, at vi får fred«, siger Lotte Avishai, der bor i Tel Aviv.

»Generelt er folk selvfølgelig lettede«, tilføjer hun.

Hun fortæller, at krigen allerede nu diskuteres i Israel, og at befolkningen er delt mellem dem, der mener, at hæren burde være gået ind i Gaza og dem, der finder, at sådan en landoperation ville være alt for risikabel.

Hamas erklærer sig som vinder I Gaza erklærer nogle af palæstinensere, som Politikens korrespondent har været i kontakt med på gaderne, at de har vundet krigen mod Israel.

LÆS ARTIKEL

»Vundet? De lader altid som om de har vundet. De vil ikke indrømme andet. Det er deprimerende, at det altid skal fortsætte på denne måde«, siger Lotte Avishai til politiken.dk.

»Men de er også nogle stakler. Det er ikke dem, vi kæmper imod. Det er Hamas«, fortsætter hun.

Tel Aviv-bo glæder sig over ny egyptisk præsident
Lidt nord for Tel Aviv bor Amos Levi, der til gengæld ser en mulighed for fred i den seneste uges kampe.

Han er glad for, at det er ovre: »Flere millioner mennesker i beskyttelsesrum er ikke morsomt. Men vi har Iron Dome (missilskjoldet, red.) og beskyttelsesrum. De har ingenting«, siger han.

Og så ser han en god chance for, at det hele kan bringe noget godt med sig.

»Jeg er overrasket over den egyptiske præsident fra Det Muslimske Broderskab«, siger han om Mohamed Morsi, der har ført an i forhandlingerne om at få Israel og Gaza til at indstille skyderierne.

Jeg tror slet ikke, at Hamas ønskede denne krig. Det var Islamisk Jihad, der på iransk ordre fremprovokerede den.

Tror ikke Hamas ville krigen
Morsi afløste Hosni Mubarak, der som præsident indgik en fredsaftale med Israel og som ikke var begejstret for Hamasbevægelsen, der tog kontrollen med Gaza i 2007.

»Mubarak var på vor side og var sådan set ligeglad med Gaza. Jeg tror, at den nye præsident kan forklare sine egne, at den eneste måde at komme med en løsning på er at snakke med Hamas. Jeg tror slet ikke, at Hamas ønskede denne krig. Det var Islamisk Jihad, der på iransk ordre fremprovokerede den«, vurderer Amos Levi.

Han tror, at Morsi vil holde den iranske indflydelse stangen.

»Selvfølgelig ved vi, at Egypten er fuldstændig afhængig af USA, men det er ikke den eneste årsag. Han er helt klar over, at han vil have Iran væk herfra. Jeg ved ikke, om Hamas er stærk nok til at få sin vilje med Islamisk Jihad, men jeg tror, at Egypten er stærk nok til at gøre det«, siger han.

Våbensmugling rammer også Egypten
Blandt andet har den egyptiske ledelse mulighed for at lukke grænsen til Gaza helt - også for våbensmuglerne.

»Det er ikke kun vort problem, men også et problem for Egypten med de våben, der smugles ind i Sinai«, siger Levi, der er fortaler for at lempe blokaden af Gaza, men stadig kontrollere, at der ikke leveres våben til i området.

Krig styrker fløjene
En anden konsekvens af krigen kan blive, at den yderligtgående højrefløj i Israel går frem ved det kommende valg. Mange er vrede over, at regeringen ikke slog hårdere til og for eksempel sendte tropper ind i Gaza.

»Men jeg tror, at folk - når der bliver roligt - kan forstå, at det var det rigtige at gøre«, siger Amos Levi.

Træt af, at Israel får hele skylden

En anden israeler, der ånder lettet op efter våbenhvilen, er Annelise Cohen.

»Jeg er glad for, at der er en våbenhvile. Men lad os nu se, hvor længe den holder«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Det er ikke fordi Israel er et krigshungrende land.

Men hun er også ked af, at Israel efter hendes opfattelse bliver set som skurken.

»Jeg ved, at det ser ud som om Israel er den store stygge ulv og palæstinenserne er de små søde lam, der en gang imellem skyder en raket ind i Israel. Det er nogen gange så træls«, mener hun.

»Men folk sydpå lever i evig skræk. Der er skudt så mange raketter ind. Det er ikke fordi de blot har skudt én ind. Det har været sådan i flere år«, forklarer hun og tilføjer:

»Det er ikke fordi Israel er et krigshungrende land. De fleste vil have fred og ro. Selvfølgelig er der ekstremister i begge ender«.

»Det er svært at være israeler og hele tiden skulle forsvare sig. Der mangler nuancer. Det er så nemt at gøre Israel til syndebukken. Men der skal der to til en krig«, siger Annelise Cohen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce