Utryghed. Malmø-borgerne vil næppe glemme skyderierne i for to år siden foreløbigt - især ikke dem med indvandrerbaggrund.
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Utryghed. Malmø-borgerne vil næppe glemme skyderierne i for to år siden foreløbigt - især ikke dem med indvandrerbaggrund.

Internationalt

Ekstremister opruster i Malmøskyttens by

Malmø er blevet nordisk hovedsæde for antiislamisme. I dag får en 38-årig mand sin straf for tre drab og ti drabsforsøg.

Internationalt

Der er ikke mange af Malmøs indbyggere, der har glemt nogle helt specielle efterårsuger tilbage i 2010.

Især ikke dem med mørkt hår eller hudfarve. Det var dengang, en mand i ly at nattens mørke skød på tilfældige personer. De havde kun et til fælles: De så udenlandske ud. Det var dengang, gaderne lå tomme, og forældre forbød deres unge at forlade hjemmet, efter at det var blevet mørkt.

I november 2010 anholdt politiet den 38-årige Peter Mangs. En ensom fyr med hang til våben og indvandringskritiske holdninger. Pludselig kunne politiet koble en lang række uløste mord og skudepisoder de seneste par år sammen. De havde forbindelse til Peter Mangs og ikke mindst hans våben.

Da retssagen startede i maj i år, var det med et efterforskningsmateriale på 17.000 sider. Mangs blev tiltalt for tre mord og ti mordforsøg, men nægtede sig skyldig og påstod, at nogen havde lånt hans våben. I august blev han fundet skyldig i to mord, fire mordforsøg og fem skyderier.

LÆS MERE

I dag venter strafudmålingen. Eksperter regner med en livstidsdom.

Punktum for mørk periode
Med strafudmålingen håber mange i Malmø, især de mange med indvandrerbaggrund, at man endelig kan få lov at sætte punktum for en af byens mørkeste perioder i nyere tid.

For med Peter Mangs-sagen var det, som om Malmø pludselig blev bevidst om sin mangfoldige befolkning. At der fandtes et ’vi’ og et ’dem’, selv i en by, hvor man efterhånden har vænnet sig til, at en tredjedel har sine rødder uden for Sverige.

En by, hvor man har været stolt af, at det højreorienterede parti Sverigedemokraterna havde haft svært at blive valgt ind i byrådet, og hvor det politiske styre, og en del af især den unge radikale befolkning, har arbejdet mod racisme. Hver på sin måde.

Sverigedemokraternas hjerte
Sådan er det ikke mere. Sverigedemokraterna indtog byrådet ved valget i oktober 2010, ligesom man for første gang kom over spærregrænsen til Riksdagen med 5,7 pct.

Og Skåne er Sverigedemokraternas hjerte. Det er her, man har bygget partiet op med den velpolerede facade, man har i dag. Det er herfra, partiets kerne kommer. I deres optik er Malmø det bedste bevis på, at masseindvandringen og multikulturalismen har spillet fallit.

Derfor er netop Malmø også byen, hvor en gruppe svenskere i foråret dannede en søsterforening til det danske Trykkefrihedsselskab med Lars Hedegaard i spidsen. Selskabet har allerede fået opmærksomhed, da man tidligere i efteråret inviterede den hollandske politiker Geert Wilders til Malmø. Det skabte voldsomme moddemonstrationer fra venstreekstreme grupper.

Trykkefrihedsselskabets svenske formand, Ingrid Carlqvist, bor i Malmø. Hun er den svenske chefredaktør for ugeavisen Dispatch International, som udgives sammen med Lars Hedegaard.

Ideen er at skabe en avis, siger de, der fortæller de ting, politisk korrekte journalister ved mainstreammedier ikke tør, må eller vil skrive. Avisen vil blive udgivet på svensk, dansk, engelsk og tysk.

Anklage: Obama skjulte sit muslimske ophav
I et prøvetryk på avisens hjemmeside kan man blandt andet få at vide, hvordan USA’s præsident, Barack Obama, har kæmpet for at skjule sit muslimske ophav, at der kommer langt flere muslimer til Danmark og Sverige, end statistikken viser, og hvor farlig multikulturalisme egentlig er.

Både Lars Hedegaard og Ingrid Carlqvist deltog sammen med kunstneren Lars Vilks og den højreekstreme gruppe English Defence League i bevægelsen Stop Islamization of Nations’ møde i New York i september.

For at nå nye læsere har Dispatch International for nylig indgået en aftale med Sverigedemokraterna, der vil betale for at få distribueret avisen til deres 6.000 medlemmer.

Ligesom Dansk Folkeparti gjorde tilbage i september, hvor man distribuerede avisen til sine medlemmer.

»Vi mener, at islam er den alvorligste udfordring mod de nordiske lande og hele Vesten, siden det lykkedes demokratierne at knuse nazismen og fascismen og slå tilbage mod det 20. århundredes tredje ideologi, kommunismen«, skriver Lars Hedegaard i en leder og sammenligner den antiislamiske bevægelse, han selv tilhører, med de danske modstandsfolk under besættelsen.

Gode venner finansierer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som svensk chefredaktør deltog Ingrid Carlqvist tidligere på ugen i et debatmøde hos den lokale publicistklub. Her fik hun blandt andet spørgsmålet om, hvem der finansierer avisen. Men det ville hun ikke svare på. »Vi har gode venner i Europa, der mener, dette er det mest spændende medieprojekt nogensinde«, sagde hun.

LÆS OGSÅ Uden for mødelokalet var der demonstrationer mod mødet. Og sådan vil Malmø nok fortsat være slagmark imellem ekstremister på begge fløje, mens Sverigedemokraterna stormer frem i meningsmålingerne – og ville være Sveriges tredje største parti, hvis der var valg i dag. I Sverigedemokraternas optik er Malmø det bedste bevis på, at masseindvandringen og multikultural-ismen har spillet fallitRedaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce