Besættelse. I Ramallah spørger man, om de lande, der stemmer ja, vil gøre noget ved Israels besættelse.
Foto: AP

Besættelse. I Ramallah spørger man, om de lande, der stemmer ja, vil gøre noget ved Israels besættelse.

Internationalt

Palæstinensere vil se en stat, før de tror på den

Når FN i aften har stemt for anerkendelse af Palæstina som stat, er der indkaldt til fest i Ramallah. Efter festen mangler bare … en stat.

Internationalt

Meget har man hørt i Ramallah, også mange løfter.

Om krige, der skulle vindes. Om fred, der skulle bryde ud. Nu går så rygtet, at alverdens lande i dag på FN’s Generalforsamling vil anerkende Palæstina som en stat på linje med Vatikanet.

Javel, det vil palæstinenserne i Ramallah lige se først. Det blev jo ikke til noget sidste år, da deres præsident, Abbas, lovede dem FN’s anerkendelse. USA blokerede, festen blev aflyst.Nu lover han igen. Og nok en gang er der indkaldt til fest under den kølige nattehimmel ved det hidtidige selvstyre, der fra i aften - på den internationale dag for solidaritet med palæstinenserne - vil opfatte sig selv som regering for en anerkendt stat.

LÆS OGSÅ De sidste dage er der talt og lagt sammen på palæstinensisk radio og tv. Alverdens stater er nævnt, talt, husket og ingen glemt. Blandt onsdagens nyheder lød, at også Danmark vil stemme for.

Regnskabet skal gøres op
I aften, palæstinensisk og dansk tid, skal regnskabet gøres op. Men allerede i går var præsident Abbas’ folk i Fatah-bevægelsen sikre på, at mindst 150 lande vil stemme ja til Palæstina.

Et kæmpemæssigt flertal. »Selv lande, der nødig giver visum til palæstinensere, vil stemme for Palæstina«, siger en lokal journalist i Ramallah.

Alligevel var der ikke noget ståhej på Ramallahs levende hovedgade. En skomager trak på skuldrene. »Jeg har kone og børn. Det er vist vigtigere end afstemninger i FN«.Ved en rundkørsel i midten af Ramallah er opsat to store billeder fra FN - det ene af landsfaderen, Yassir Arafat, da han fik FN til at anerkende det palæstinensiske folk for 38 år siden, det andet af dagens præsident, Abbas.

Han kræver, at Israel opgiver sine bosættelser og trækker sig tilbage fra Vestbredden. Det afvises blankt af Israels regering.

I Café Tarwe’a serverer Motasam, et dynamisk ungt medlem af Fatah. Han skal i hvert fald til fest. »Det er vores land, det gælder. Det er vigtigt. Alle vil komme til festen«, siger han - og håber han.

Rollerne skifter
For 65 år siden var 29. november lykkens dag for jødiske nationalister, da FN’s Generalforsamling vedtog at dele det dengang britisk kontrollerede landområde mellem Jordanfloden og Middelhavet i to: en jødisk og en arabisk stat.

Dengang var de jødiske nationalister glade og de arabiske vrede. Et halvt år efter blev Israel udråbt. I dag vil FN’s Generalforsamling gøre som i 1947 ved at anerkende staten Palæstina, ligesom man har anerkendt staten Israel – og derved bekræfte princippet om to stater.

Men i dag er det israelerne, der er vrede, og den arabiske verden, der vil hylde det som en sejr.

For de enkelte palæstinensiske bønder, der lever under israelsk besættelse, er det måske et lille skridt, som ikke vil ændre, at israelske soldater besætter deres land. For palæstinensisk nationalisme kan det blive et gigantisk fremskridt, som bekræfter verdens opbakning til kravet om en selvstændig stat.

De kan stemme om alt, hvad de vil

Præsident Mahmoud Abbas’ land er reelt delt i to, i Gaza og Vestbredden. Den by, han vil gøre til sin hovedstad, Østjerusalem, har været besat siden 1967. Og Ramallah, hovedsædet for hans regering, er omgivet af israelske soldater og bosættelser. Alligevel vil det være hans livs politiske sejr, hvis Abbas i dag kan se sit samfund anerkendt blandt andre stater på FN’s Generalforsamling. Og skønt han ikke vil få Palæstina optaget som fuldt medlem i FN, vil det være en politisk anerkendelse, som skriver sig lige ind i mellemøstlig historie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »De kan stemme om alt, hvad de vil«, siger Saeb, en ingeniør, som betoner, at han ikke er medlem af noget politisk parti »og slet ikke af Hamas«. »Men vi er jo stadig besat af Israel. Vi mister jord til bosættelserne. Vi har 10.000 palæstinensere i israelske fængsler. Vil de regeringer, der stemmer for Palæstina, gøre noget ved dét?«. Han vil gerne sige »tak til Danmark. Vi sætter pris på hver eneste stemme. Men sig mig, hvordan vi får en stemme ud af det, en rigtig stat?«.

Mette Østergaard analyserer opbakningen til Palæstina som observatørstat i FN. Kilde: Politiken.tvPå Vestbredden blev præsident Abbas’ administration for snart to år siden anerkendt af Verdensbanken og EU som »parat« til en stat.

Nu går han fra ’parat’ til ’start’. Og i aften vil Abbas derfor blive anerkendt og hyldet i FN, afvist af Israels regering og - siger det unge Fatah-medlem Motasam på Café Tarwee’a - fejret i Ramallah.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce