Protest. Demonstranter med masker beder de store europæiske lande om at stemme ja til Palæstinas opgradering. Yderst til venstre forestiller det David Cameron fra Storbritannien, som tøver med at melde ud, hvad de vil stemme. Hernæst Spaniens Mariano Rajoy (stemmer ja), Frankrigs Francois Hollande (også ja) og Tysklands kansler Angela Merkel  yderst til højre.
Foto: Yves Logghe/AP

Protest. Demonstranter med masker beder de store europæiske lande om at stemme ja til Palæstinas opgradering. Yderst til venstre forestiller det David Cameron fra Storbritannien, som tøver med at melde ud, hvad de vil stemme. Hernæst Spaniens Mariano Rajoy (stemmer ja), Frankrigs Francois Hollande (også ja) og Tysklands kansler Angela Merkel yderst til højre.

Internationalt

Storbritannien lurepasser på Palæstina-spørgsmål

Flere europæiske lande bakker op om Palæstinas nye status i FN.

Internationalt

Et ja er ikke bare et ja.

I hvert fald ikke for Storbritannien, der - modsat flere andre europæiske lande - tøver med at erklære sin støtte til opgraderingen af Palæstinas status i FN fra såkaldt observatørenhed til observatørstat.

Opgraderingen skal til afstemning i FN i morgen (torsdag), og det forventes, at den bliver vedtaget med et stort flertal.

LÆS OGSÅ

Briterne stiller betingelser
Alligevel er der stor symbolik i, hvad de forskellige lande stemmer, og herhjemme var det genstand for stor debat, før det blev besluttet, at Danmark stemmer ja.

Storbritannien, der er permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd, har længe lurepasset på spørgsmålet om Palæstinas status og stiller nu en række betingelser, der skal opfyldes, før briterne vil stemme ja.

LÆS LEDER

»For det første skal den palæstinensiske ledelse indikere et tydeligt engagement i forhold til øjeblikkeligt at genoptage forhandlingerne (med Israel, red.) uden forbehold«, har den britiske udenrigsminister Willam Hague sagt til det britiske parlament.

Nye rettigheder kræver nye løfter
For det andet ønsker briterne »visse forsikringer« i forhold til de nye rettigheder, som Palæstina får med en opgradering, blandt andet i forhold til Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Eksperter har tidligere vurderet, at det vigtigste ved opgraderingen af Palæstinas status til observatørstat er, at det giver mulighed for at søge om lov til at føre sager ved Den Internationale Straffedomstol.

Teoretisk set kan dette betyde, at eksempelvis Israels bosættelser på Vestbredden eller den israelske hærs ageren i Gaza kan komme for en domstol.

Frankrig, der ligesom Storbritannien er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, meldte i går ud, at den franske mission stemmer ja. Siden har Østrig, Spanien og også Danmark meldt sig i koret af ja-sigere.

Overvældende flertal

Tyskland har sagt, at de ikke stemmer ja. Styret i Berlin har tætte bånd til Israel og støttede stærkt op om Israels seneste offensiv mod Gaza.

»Vores mål er at forhindre yderligere negativ påvirkning af fredsprocessen i Mellemøsten«, lød det fra talsmand fra det tyske udenrigsministerium Andreas Peschke ifølge Reuters.

USA har bekræftet, at amerikanerne stemmer nej til forslaget.

»Vi stemmer nej... Vi tror, det er en fejltagelse«, har talsmand i det amerikanske udenrigsministerium Victoria Nuland sagt ifølge al-Arabiya.

LÆS OGSÅ

Mindst 130 - men formentlig over 150 - ud af 193 medlemslande i FN forventes at stemme ja til opgraderingen af Palæstina fra såkaldt observatørenhed til observatørstat.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce