angrebet. Røg og ild fra World Trade Center, inden tårnene styrtede sammen 11. september 2001.
Foto: CHAO SOI CHEONG/AP

angrebet. Røg og ild fra World Trade Center, inden tårnene styrtede sammen 11. september 2001.

Internationalt

Kendte: Undersøg 11. september forfra

Godt otte år efter terroren mod World Trade Center blomstrer kampagnen ’Sandheden om 11.9.’.

Internationalt

Kendte danskere kræver sammen med berømtheder fra hele verden en undersøgelse af, om terrorangrebet på World Trade Center (WTC) i New York 11. september 2001 i virkeligheden skyldes et amerikansk regeringskomplot.

Bag kravet ligger en teori om, at centret blev sprængt i luften af Bushregeringen og ikke – som officielle undersøgelser ellers viser – blev ødelagt af de to kaprede fly.

Skuespiller Jesper Klein, filminstruktør Lotte Svendsen, læge Inge Genefke, sanger Ivan Pedersen, skuespiller Flemming Jensen, Gasolin’-guitarist Franz Beckerlee, bassist Peter Ingemann, præst Flemming Pless og teolog Gitte Berg medvirker alle i en video, der støtter kravet om en ny undersøgelse. I disse måneder trækker universitetslektor i kemi Niels Harrit fulde huse landet over med et foredrag om ’Det syvende tårn’ – den bygning i WTC, der ikke blev ramt af et af de to fly, men alligevel faldt sammen sidst på eftermiddagen 11. september 2001.

LÆS ARTIKEL

Folkene i bevægelsen Sandheden om 11.9. har også fået bl.a. Venezuelas præsident, Hugo Chávez, Ruslands ministerpræsident, Vladimir Putin, den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, Nato’s tidligere chef i Europa, general Wesley Clark, USA’s tidligere vicepræsident Walter Mondale og en række skuespillere, forfattere, og ingeniører til at støtte kravet.

University of Maryland gennemførte i 2008 en meningsmåling med 16.063 besvarelser i 17 lande. 29 procent mener, at USA, Israel eller et tredje land stod bag terrorangrebet. 25 procent svarede ’ved ikke’. Det vil sige, at knap halvdelen havde en anden forklaring end al-Qaeda, der ellers har erkendt at stå bag.

Dansk instruktør støtter undersøgelse
Filminstruktør Lotte Svendsen, der er med i videofilmen, har ikke skrevet under på kravet om en undersøgelse, men støtter det:

»Den der med, at det kunne amerikanerne aldrig finde på, giver jeg ikke noget for. Jeg har baseret på mine egne oplevelser i Nicaragua en dyb mistillid til regeringen i Washington. Så hvad angår 11. september er der både brug for en ny undersøgelse og mere kritisk journalistik«.

LÆS ARTIKEL

Arkitekt Jan Utzon har skrevet under på henvendelsen til den amerikanske regering med ønsket om »en virkelig uafhængig undersøgelse«, der skal klarlægge »den fulde sandhed«. I henvendelsen står også, at den ny undersøgelse skal omfatte en total efterforskning af »den mulige brug af eksplosive stoffer, der kan have været den virkelige grund til ødelæggelsen« af de to tårne og bygning nr. 7 i World Trade Center. Han medvirker også i en video, der foreløbig er set af 48.000.

Jan Utzon siger til Politiken, at han er overrasket over den fremtrædende rolle, hans underskrift har fået i kampagnen:

»Jeg har en australsk kollega, der går meget op i sagen, og han viste mig forskelligt materiale om 11. september. Det er hovedgrunden til, at jeg skrev under. Jeg synes ikke, man kan have noget mod en ny undersøgelse, når der nu er uopklarede punkter. Det allerbedste ville selvfølgelig være, om den viste, at de officielle forklaringer er rigtige«.

Historiker: Jeg forstår ikke, at folk skriver under
Kampagnen for ’Sandheden om 11.9.’ føres først og fremmest på internettet, fordi etablerede medier som Politiken ikke vil lægge spalteplads til.

DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med rette, mener historikeren Dan H. Andersen, der i flere år har beskæftiget sig med konspirationsteorier:

»For det første har specialister i bygningskonstruktion, i nedrivning, i sprængstoffer og i alle andre relevante discipliner fastslået, at de to tårne faldt sammen, fordi de blev ramt af fly, og at det syvende tårn, som bygning 7 kaldes, faldt sammen som følge af brand og af de skader, det led, da det blev ramt af dele fra det nordlige tårn«, siger Dan H. Andersen.

»For det andet skal man forestille sig, hvad det ville have krævet at få tårnene til at falde sammen i en såkaldt kontrolleret nedrivning. Nogen skulle have sendt en hær af specialister ind for at sætte brandbomber eller andre bomber op i de to tårne og i bygning 7. Denne hær skulle så have arbejdet, uden at nogen opdagede det – vel at mærke i et center, hvor der var folk døgnet rundt. Den slags kan ganske enkelt ikke holdes hemmeligt og slet ikke i et pivåbent samfund som det amerikanske. Jeg forstår simpelthen ikke, at folk vil skrive under på den slags«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce