Protest. Tyrkiske kvinder under en demonstration mod vold mod kvinder i Ankara i november sidste år.

Protest. Tyrkiske kvinder under en demonstration mod vold mod kvinder i Ankara i november sidste år.

Internationalt

Forskere: 187.000 kvinder lever i polygami i Tyrkiet

Ny forskning viser, at arrangerede ægteskaber, flerkoneri og brudepenge er udbredte fænomener.

Internationalt

Tyrkiske forskere siger, at næsten 187.000 af landets kvinder lever i ulovlige flerkoneægteskaber - polygami.

Det er især i de sydøstlige kurdiske områder, at polygami er udbredt. Her vies kone nummer to til manden i en religiøs eller kulturel ceremoni, der ifølge forskerne efterlader hende uden juridisk beskyttelse.

Det skriver nyhedssitet EuRActiv.

De nye tal er indsamlet af to forskere ved Hacettepe Universitet i hovedstaden Ankara. Deres rapport blev i sidste uge præsenteret for Tyrkiets parlamentsudvalg for ligestilling.

Millioner i arrangerede ægteskaber Rapporten viser, at mænd i polygame ægteskaber ofte søger en hustru nummer to, hvis den første kone ikke er i stand til at give dem et barn, især et drengebarn.

Syv millioner tyrkiske par lever i et arrangeret ægteskab

Ifølge rapporten lever syv millioner tyrkiske par i et arrangeret ægteskab. Cirka 5,5 millioner kvinder var allerede gift, da de fyldte 18 år - aldersgrænsen for ægteskab i Tyrkiet. Landet har 77 millioner indbyggere.

Den tyrkiske præsident Abdullah Gül ægtede sin hustru, da hun blot var 15 år, skriver EuRActiv.

Brudepenge betales stadig
De to universitetsforskere, Ilknur Yüksel Kaptanoglu og Banu Ergöcmen, har undersøgt hvilket pres, der lægges på landets kvinder som følge af manglende ligestilling. Eksempler herpå er ægteskab som mindreårig, betaling af brudepenge og en generel tendens til at foretrække sønner frem for døtre.

Ifølge forskerne blev der krævet brudepenge - beløb, som brudgommen eller hans familie skal betale - for over to millioner kvinder.

Mangler meget
Tyrkiet, som har været kandidat til EU-medlemskab siden 1987 og været i optagelsesforhandlinger siden 2005, har taget flere skridt i retning af ligestilling og forbedrede kvinderettigheder for at øge sine muligheder for at blive medlem.

Kvindegrupper mener dog, at der langt fra er sket tilstrækkelige fremskridt.

Polygami ikke på EU-liste

I en rapport fra 2010 om Tyrkiets fremskridt i forhold til EU-optagelse har Europa-Kommissionen opremset æresdrab, for tidlige ægteskaber og tvangsægteskaber samt hustruvold som alvorlige problemer - men uden at nævne polygami.

Nyhedssitet EuRActiv har spurgt kommissionen, hvorfor flerkoneri ikke er at finde på dens liste og fik dette svar: »Tyrkiets egen lovgivning forbyder polygami, og derfor må man forvente, at den (lovgivningen, red.) i henfør heraf er indført i hele landet«.

Kader Sevinc, der er EU-repræsentant for oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti, siger at polygamien i Tyrkiet krænker kvinders rettigheder og udgør 'en alvorlig bekymring' for Ankaras europæiske forhåbninger.

LÆS OGSÅ Udvidelse af EU ( eksternt link)

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce