Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

sommerstævne. NPD har et sted mellem 5.000 og 7.000 medlemmer. Her ses en del af af dem ved sommermødet i Viereck nord for Berlin i august.
Foto: Gero Breloer/AP

sommerstævne. NPD har et sted mellem 5.000 og 7.000 medlemmer. Her ses en del af af dem ved sommermødet i Viereck nord for Berlin i august.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyske politikere gør nyt forsøg på at forbyde højreekstremistisk parti

Tysklands forbundsråd vil gå til forfatningsdomstolen for at få NPD erklæret et ulovligt parti.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tyske forbundsråd vil gøre et nyt forsøg på at forbyde det højreekstremistiske Nationaldemokratiske Parti (NPD).

Forbundsrådet, der tæller medlemmer fra de tyske delstater, har besluttet, at det vil gå til forfatningsdomstolen med henblik på at få NPD erklæret ulovlig.

»Højreekstremisme er en skændsel for vort land og skal bandlyses«, siger Thüringens konservative ministerpræsident, Christine Lieberknecht.

Det er ikke en forening bestående af harmløse højretosser

Berlins socialdemokratiske overborgmester, Klaus Wowereit, mener også, at der skal sættes en stopper for højreekstremisternes partivirksomhed.

»Det er ikke en forening bestående af harmløse højretosser«, siger han.

Bag beslutningen i det det tyske parlaments andetkammer står 15 af de 16 delstater. Kun Hessen undlader at deltage af frygt for, at partiet får et moralsk boost, hvis forfatningsdomstolen siger nej til at forbyde NPD.

Størst indflydelse i det tidligere DDR Partiet ligger helt nederst i den politiske fødekæde med en vælgertilslutning på blot én procent på landsplan og kun omkring 5.000-7.000 partimedlemmer.

Partiets indflydelse er størst i det tidligere DDR, hvor det er lykkedes at nå over spærregrænsen på fem procent i delstaterne Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern, hvor partiet er repræsenteret i delstatsparlamenterne.

I 2003 afviste forfatningsdomstolen at erklære partiet for ulovligt, da det kom frem, at efterretningstjenesten, og dermed staten, havde brugt betalte stikkere til at skaffe en stor del af bevismaterialet mod NPD.

2.649 beviser på racisme og antisemitisme

Ifølge tysk presse er det denne gang lykkedes at indsamle hele 2.649 beviser for, at NPD's antisemitiske, racistiske og fremmedfjendske holdninger er forfatningsstridige.

Modstanderne af et forbud siger, at NPD vil være endnu farligere som en ulovlig undergrundsorganisation.

Både forbundskansler Angela Merkel (CDU) og indenrigsminister Hans-Peter Friedrich (CSU) har været skeptiske over for et forbud.

NPD er igen i søgelyset, da flere medlemmer, blandt andet en tidligere næstformand i Thüringen, er blevet sat i forbindelse med terrorgruppen NSU, som gennem en årrække dræbte ni indvandrere og en betjent.

LÆS ARTIKLEN

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden